KRISTIANSAND: — Mange kommer bort og synes synd på mannen min. En gang fikk han ekstraservice i Volvo-butikken fordi de så at jeg var der. Det var liksom sånn «stakkars mann», sier Lillian Røssaak og ler.

Siden 2000 har hun vært spaltist i Fædrelandsvennen og delt hverdagens små og store problemer og andre mer eller mindre eksistensielle spørsmål med leserne. Hun har «tråkket i bedehussalaten» som hun kaller det, og harselert med foreldre, svigerforeldre og ektemann. Nå gis de beste petitene ut i bokform. Den populære spaltisten har plukket ut 40 historier.

SVIGERS ER POPULÆRE

— Hvem er din personlige favoritt?

  • Det er «Fly me to the moon!», hvor jeg drar på modellflystevne. Den skrev jeg for to-tre år siden, og alt jeg skriver der er sant, sier Lillian og legger ut om campingvognene og modellflynerdene som møtte henne.

— Vanskelig å velge ut 40 favoritter blant de mange hundre petitene?

— Nei, egentlig ikke. Først tok jeg de fire som jeg liker best selv, og så valgte jeg ut dem som folk husker best. Jeg møter fortsatt folk som husker hva jeg skrev om i 2001. — Hvilke temaer fenger mest?

— Svigers og foreldre, nerdestoff og søte historier om kjærester.

RESPONS FRA ELDRE

Noe av det som har overrasket Lillian mest er all responsen fra eldre mennesker som kjenner seg igjen i en 30-årings bekjennelser.

— Folk som nærmer seg hundre år kommer bort mens det skrangler i gebiss og knokler og sier at de kjenner seg igjen. Det er sååååå koselig!

— Er det noe du ikke skriver om?

— Ja, jeg er forsiktig med å skrive om utroskap og private alvorlige sykdommer sånn, og så prøver jeg å unngå å henge ut folk. Folk skal være klar over at selv om jeg skriver om svigermor, så behøver det ikke være min egen. Det kan likegodt være deres.

Da Lillian gikk igjennom petitene fant hun ut at hun har skrevet 18 historier om jakt og minst like mange om slanking. Disse temaene anser hun dermed som litt utskrevne.

— Det er nok nå. Jeg har en sønn på 12 år, så nå kommer jeg til å skrive mer om det å være tenåring, lover Lillian.

LITT TRAVELT

For en måned siden begynte hun å jobbe som tekstforfatter i reklamebyrået Dale + Bang. Hun skal likevel fortsette å gi leserne en ukentlig petit i Fædrelandsvennen.

— Snart kan vi vel vente oss historier om det travle karrierekvinne-livet?

— Hehe, de sparer vi til litt senere.

Det er bare tre måneder siden ideen om å gi ut bok materialiserte seg, og Lillian fikk det veldig travelt.

— Plutselig går ting litt fort i svingene, men det er typisk meg, sier hun og ler.

— Hvordan blir det å se sin egen bok i bokhandelen?

— Det blir nok litt snålt, men jeg håper folk synes den blir ok å lese. Boka vil slå an når du er litt småkvalm andre juledag av ribbe og drikke. Da kan folk slappe av og lese om Lillians liv, sier Lillian Røssaak.