KRISTIANSAND: — Ønsket mitt er at så mange som mulig tar turen hit klokken 12.00 i formiddag. Da kan publikum være med å gjøre busskuret om til et nytt kunstverk. Jeg vil at folk skal gripe sprittusjen og fylle skuret med tekster ut- og innvendig, sier en engasjert Kjetil Berge.

Han deltar på utstillingen LONDON, som er Christianssands Kunstforenings ambisiøse sommerutstilling.

Får utdelt tusj

LONDON åpner lørdag og består av de tre internasjonalt orienterte billedkunstnerne Kjetil Berge, Anne Katrine Dolven og Kjell Torriset. De er alle sammen London-baserte, men står for vidt forskjellige kunstneriske angrepsvinkler. De tre er ifølge kunstforeningens intendant, Svein Thorud, blant landets fremste kunstnere.

Kunstneren Andrea Lange har i utstillingen «Andre/Others» på Sørlandets Kunstmuseum tatt byrommet i bruk til provoserende bønnerop og plakataksjon. Nå stiller Berge ut et busskur som folk kan skrive på. Han har røtter i popkunsten og er kjent for sine ukonvensjonelle kunstneriske løsninger og materialbruk.

Nå håper han kristiansandere og turister vil være med å fullføre verket, som vil bli hetende «Bubblehead». Har man ikke tusj, deler Berge velvillig ut. Med seg på veien får publikum også noen velvalgte ord.

— De som ønsker å bidra blir bedt om å skrive sine assosiasjoner til stikkord de får av meg, men utover det har de frie tøyler. Det er en overraskelse hva ordene blir, sier han.

Dansk design

Det spesielle busskuret heter «Cadomus», og ble konstruert i 1962 av den danske designeren Poul Cadovius.

— Poul Cadovius var en av de første i etterkrigstiden som virkelig «fanget» det å lage bruksting med flott design, forklarer Berge.

«Cadomus» er blitt brukt som holdeplass i flere europeiske land. I Kristiansand blir den stående de neste to månedene. Kjetil Berge er fascinert av skurets spesielle utseende.

— Utseende er litt «spaceage». Designet er veldig futuristisk, noe som var vanlig på 60-tallet. Man kan også trekke assosiasjoner til et hode med en hette trukket over. Det er en av grunnene til at jeg velger å kalle verket «Bubblehead» når det er ferdig, sier han.

Spennende prosjekt

Svein Thorud mener Kjetil Berge har satt i gang et spennende prosjekt.

— Det er ikke ofte publikum gis muligheten til å være med på å skape et kunstverk på denne måten. Vi håper dette kan vekke folks nysgjerrighet, slik at de også får lyst til å ta en titt på resten av utstillingen innendørs, sier han.

Innendørs i kunstforeningens lokaler stilles det blant annet ut en videoinstallasjon, «between the morning and the handbag» av Anne Katrine Dolven, som tidligere ikke har vært vist i Norge. Dolven er en mangesidig kunstner som slo gjennom som maler og grafiker på 80-tallet.

Kjell Torriseth er kjent som en fin tegner og en fremragende kolorist.

— I hans kunst blir hagemotiver opphøyet til poetiske malerier av stor skjønnhetsgehalt, sier Thorud.

Sammen med de tre London-baserte kunstnerne stiller også Johanne Getz ut malerier i kunstforeningens prosjektrom og på vandregalleriet, som stort sett er forbeholdt unge, uetablerte kunstnere kunstforeningen vil gi en oppmuntring.