Denne gangen må oppgavene i Julereisen må ha vært uvanlig vanskelige. Av de 106 besvarelsene vi har mottatt, er det altså ikke en eneste som har klart riktig svar på samtlige av de 40 oppgavene.

11 av besvarelsene hadde imidlertid bare feil på det spørsmålet som så å si samtlige har bommet på. Vi har derfor valgt å trekke ut fem vinnere blant disse 11. Disse får fem Flaxlodd hver — som trøstepremie.

Det spørsmålet som vakte særlige problemer var spørsmål nummer 34. Her har alle så nær som én svart Tyrol, mens det riktige svaret er Salzkammergut. Vi har spurt Thor Bjarne Bore, som lager Julereisen, om vi kan godta Tyrol som svar. Han mener imidlertid at vi må konkludere med at Tyrol er feil, blant annet fordi Salzkammergut ikke ligger i Tyrol, men et annet sted i Østerrike.

Det er kun én av de 106 innsenderne som har fått med seg at svaret skal være Salzkammergut. Dessverre har denne personen en annen feil i besvarelsen sin.

Stavanger Aftenblad, som også har Julereisen, har mottatt noen få forslag med riktig svar på dette spørsmålet, og vi synes derfor det er riktig å kreve helt korrekt svar også av våre lesere.

Interesserte vil finne Thor Bjarne Bores redegjørelse om historien bak svaret Salzkammergut lenger nede i saken.

Vi er likevel dypt imponert over kunnskapene til de mange som har brukt timer, dager og helt sikkert også uker i julen og nyttårshelgen på å lete seg fram til svarene på de 40 geografiske oppgavene - noen av dem med underoppgaver.

VANLIGE feil.

Av andre spørsmål der vi registrerer at en del har avgitt feil svar, kan vi nevne spørsmål 37. Her har en del svart Flekkefjord og Kvinesdal, mens det riktige svaret er Feda. En del har også bommet på spørsmål 36, hvor svaret skal være Lund, og spørsmål 15, hvor svaret skal være De syv søstre. Enkelte har også gått litt surr i de nye statene i det tidligere Sovjetunionen og ikke klart å komme fram til at Georgia er riktig svar på oppgave 29. Oppgave 40, som handler om det spanske frieriet til Håkon Håkonssons datter prinsesse Kristina, kan ha flere riktige svar. Frieriet ble fremsatt i Randesund, og fasiten sier Randesund. Men ifølge de historiske kildene ble frieriet besvart noe senere i Tønsberg. Vi har derfor godtatt både Randesund, Tønsberg, Sem og Oddernes som riktige svar på spørsmål 40. SOMMER i TYROL.

Så til det intrikate spørsmål 34, om et turistpreget alpelandskap. Thor Bjarne Bore har dykket i sine kilder og bidrar med denne redegjørelsen:

«Sommer i Tyrol» er historien om vertshuset Den Hvite Hest i Salzkammergut, Østerrike. Det tyske navnet på operetten er «Im weissen Rössl». Pussig nok ligger ikke Salzkammergut i Tyrol, så her har nok den som laget den norske tittelen glemt å slå opp i atlaset sitt.

I Salzkammergut ligger det en liten by som heter St. Wolfgang, plassert ved innsjøen Wolfgangsee. I denne landsbyen finner vi hotellet «Im weissen Rössl», som i norsk oversettelse blir «I den hvite hest». Dette hotellet danner altså miljøet i historien som utspiller seg i «Sommer i Tyrol».

Litt leksikalsk informasjon om området: «Salzkammergut, alpelandskap i Østerrike, omkring elven Traun, øst for Salzburg. Salzkammergut hører til forbundslandene Oberösterreich, Steiermark og Salzburg... Navnet Salzkammergut stammer fra saltforekomstene ved Hallstatt, Bad Ischl og Bad Aussee, hvor saltutvinning har foregått helt fra jernalderen. Turistnæringen er viktigste næring i Salzkammergut, spesielt i Gmunden, Bad Ischl, Sankt Wolfgang og Bad Aussee. Handlingen i operetten Sommer i Tyrol foregår egentlig i Salzkammergut.»

DISSE FÅR TRØSTEPREMIER:

Synnøve Meland, Borghilds vei 6, 4633 Kristiansand

Jo Vegard Aardal, Kvernveien 26A, 4630 Kristiansand

Reidun Moen, Mydland, 4436 Gyland

Otto Børufsen, Underøy, 4520 Sør-Audnedal

Margit Meland, Margretesvei 6, 4633 Kristiansand