OSLO: Etter å ha holdt festpublikumet i Universitetets aula i spent forventning noen sekunder, valgte han å lese verset i Henrik Wergelands barnesang «Fattigmann».

– Da jeg selv var liten sang vi ofte denne sangen, fortalte han, før han avsluttet med å si at vi kan alle være riddere som i barnesangen, og kanskje kan dikteren gjøre oss til bedre mennesker.

Wergelandåret 2008 skal feires gjennom hele året med høydepunkter spredt rundt i landet og ved dager som 17. mai og dikterens fødselsdag, 17. juni. Da er det 200 år siden han ble født.

Fremste tolker

Skuespilleren Liv Dommersnes leste tekster av Henrik Wergelands søster, Camilla Collett, og kjærlighetsdiktet «Det første Haandtryk» under åpningsforestillingen i aulaen. Hun er en av våre fremste tolkere av dikteren.

Forfatteren Edvard Hoem leste «Skabelsen, Mennesket og Messias» – en nålevendes dikters gjensvar.

Forestillingen fikk en frisk og moderne avslutning med uroppførelse av komponisten og musikeren John Erik Kaadas verk for kor og fem bassklarinetter som var satt til Wergelands tekst «Den smukke Familie».

Et torgslag

Det er Riksarkivet, Nasjonalbiblioteket og Eidsvoll 1814 som er hovedaktørene bak jubileumsfeiringen og nettstedet wergeland2008.no.

Mange av arrangementene er rettet mot barn og unge. Marte-Kine Sandengen, prosjektmedarbeider i Wergeland 2008, mener at den 200 år gamle dikteren fortsatt har stor aktualitet. For eksempel for marginaliserte grupper og for betydningen av å få ytret et standpunkt.

– For å vise dette, skal det iscenesettes et torgslag – i overført betydning. Her skal ungdomsorganisasjoner stå fram og formidle sine budskap, forteller Sandengen.