KRISTIANSAND: — Jeg har aldri sagt dette før, verken til media eller fora utenfor styret. Men merkostnader må påregnes. Nå er dere som største eier informert. Detaljer vil komme i august, sa Hannevik til bystyret.

Åpner pengesekken

I Høyre og Ap og KrF er man allerede innstilt på å ekstrabevilge for å redde Kilden-prosjektet:

  • Vi bygger et monumentalbygg som skal vare i tiår. Da må vi heller ekstrabevilge noe enn å kutte viktige ting som f.eks. bølgeveggen - uten at det skal forstås som en blankosjekk, sier ordfører Per Sigurd Sørensen.

KrFs Jørgen Kristiansen er også på den linjen:

  • Personlig er jeg enig meg ordføreren, hva partiet mener, må jeg diskutere. Men dette er jo en bombe. Jeg har aldri hørt det før. Sprekk har vært kategorisk avvist til nå, sier han.

Aps Trond Blattmann sier hans parti nok også er klart til å bla opp mer kommunale penger, hvis det blir nødvendig.

Avviste

I januar avviste Hannevik en sprekk på 400 millioner, som avgått prosjektleder Øystein Meland gikk ut med i Fædrelandsvennen, etter at hovedentreprisen sprakk kraftig og anbudet fra Reme/Kruse Smith måtte forkastes.

Nå tror KrFs Jørgen Kristiansen at sprekken vil ligge rundt der.

  • 300 til 400 hundre millioner virker sannsynlig for meg som bankmann, ut fra de signalene Hannevik gir, mener han.

Hannevik viste nemlig følgende oversikt i går kveld:

Byggemarkedsindeksen har steget 24 prosent siden 2003, for store bygg har indeksen økt 34 prosent, begge deler langt over generell prisstigning som Kilden-prosjektet justeres etter.

— Det er markedet som skaper eventuell sprekk. Og på Sørlandet er det enda mer ekstremt enn ellers i landet. Derfor må vi nå ta høyde for sprekk, svarer Hannevik. I øyeblikket regner danske Pihl (bygget opera i København), Skanska og Reme/Kruse Smith på hovedentreprise. I juli skal anbudet åpnes. Deretter vil Kilden-styret kvalitetssikre. I midten av august vil så en oversikt over alternativer foreligge.

  • Da vil vi gå til de to eierne våre, Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune og vise hva som må kuttes eller hva som må ekstrabevilges. Deretter avgjør eierne, sier Hannevik, som tror det er utenkelig å få bidragsyter staten til å yte mer. Han håper imidlertid på dialog med Cultiva, den fjerde partneren i prosjektet.

Hannevik har imidlertid to kort i ermet som kan løse litt:

  • Vi har ikke som Stavanger, bedt om private bidrag. I sluttfasen håper vi å samle inn betydelige beløp fra næringslivet. Dessuten har vi parkeringshuset. Det kan selges til private, for å skjerme selve Kilden-prosjektet, sier han.

«Hva var det vi sa»

Verken Frps Tor S. Utsogn og Demokratenes Vidar Kleppe (t.h.) greide helt å la være å smile. De synes overskridelse på Kilden er alvorlig, men samtidig føler de at det de har hevdet i årevis, blir bekreftet.

  • Katta ut av sekken. Jeg reagerer på at Hannevik ikke har sagt dette før. Han må ha visst. Det virker som man forsøker å få Kilden-prosjektet så langt at revers blir umulig. Men jeg vil ikke gi mer, sier Kleppe.

Utsogn sier at Frp ikke kommer til å bevilge ett øre ekstra til Kilden, og han vil ikke kritisere Hannevik.

  • Hannevik gjør det han kan, det er bystyret som har vedtatt prosjektet. Og nå er det viktig at bystyret viser fasthet. Det må kuttes i prosjektet, ikke ekstrabevilges, sier han.