Episke «Australia» med Nicole Kidman i en av hovedrollene er regissør Baz Luhrmanns første film siden «Moulin Rouge!» i 2001. Nå undrer kritikerne filmen med et budsjett på nesten én milliard kroner klarer å leve opp til ryktene.

– En verden full av frykt

De første anmeldelsene er delte for filmen som åpner på amerikanske kinoer mandag, og som har premiere på norske kinoer 2. juledag. Det hviskes Oscar på enkeltes lepper, men australske Luhrmann bryr seg ikke om priser foreløpig.

– I en verden der det er mye frykt, håper jeg at du kan komme ut av kinoen etter et par timer og føle at du har hatt en berikende opplevelse, har han ifølge Reuters uttalt i forbindelse med den pågående finanskrisen.

– Hvis du får litt av det og du har blitt underholdt, så er det nok for meg.

Se trailer her!

Episk

Nicole Kidman og Hugh Jackman spiller hovedrollene i det som er Luhrmanns fjerde spillefilm. Han har også vært med å skrive manus til den to timer og 40 minutter lange filmen – den dyreste innspillingen i Australia noensinne med et budsjett på 930 millioner kroner. Kidman portretterer en engelsk aristokrat som arver en uryddig villmarkseiendom, forelsker seg i en bister cowboy spilt av Hugh Jackman, og prøver å adoptere et barn av blandet rase. Paret driver en diger kvegflokk over det brutale landskapet og befinner seg i Darwin da byen bombes av japanerne under andre verdenskrig.

Hver dag en kamp

Luhrmann har jobbet i fire år med «Australia» og sier størrelsen på filmprosjektet har gjort hver dag til en kamp.

– Å ikke gi opp, forklarer han om hva som har vært den største utfordringen under innspillingen.

– Å ikke bukke under for de nådeløse og endeløse vanskelighetene, det var nådeløst, både psykisk og fysisk.

Oscar?

Filmselskapet 20th Century Fox derimot mener filmen er en het potet til beste film og beste manus under Oscar-utdelingen. Men i en uhøytidelig avstemning på Los Angeles Times nettside ligger «Australia» på femte plass for beste film og tredjeplass for beste manus.

– Jeg ville være veldig overrasket dersom han fikk en Oscar-nominasjon. De første kritikkene er veldig blandede og jeg tror det blir vanskelig å selge billetter i USA, sier Lou Lumenick, filmkritiker i New York Post til Reuters.

Baz Luhrmann har også regissert «Strictly ballroom» fra 1992 og «Romeo + Juliet» fra 1996. Og «Moulin Rouge!» var nominert til Oscar for beste film.