KRISTIANSAND: — Ingen kan vel si nei til noe sånt som dette, sa Erik Faber før konserten på Torvet i går kveld.

Kristiansandsartisten var det lokale tilskuddet på Kreftforeningens innsamlingskonsert «Vinterlyd». Kvinnetrioen Tone Damli Aaberge, Mira Craig og Christel Alsos var de faste artistene på turneen som startet i Bergen i helgen.

Flom

I løpet av gårsdagen så det helsvart ut for kveldens arrangement, ettersom det var sendt ut flomvarsel for Agder. Heldigvis for kreftforeningen stoppet regnet i god til før konserten startet med fauske-artisten Christel Alsos' glass-skjøre stemme.

Da hadde det samlet seg noen få hundre mennesker på Nedre Torv, og lyden trakk etter hvert stadig flere mennesker.

Imens satt Erik Faber i «backstage-området» inne på Vindmøllen og ventet på å slippe til som siste og dermed også øverste navn på plakaten.

— Jeg må jo innrømme at jeg ble litt overrasket over å bli bedt om å spille sist. Jeg er litt mer vant til å være «underdog». Men nå er det jo ikke meg dette handler om, men kreftsaken, understreket Faber.

Berørt

Som mange andre er også Faber berørt av kreft i familien, etter at morfaren døde av sykdommen i fjor sommer.

— Også mormor hadde kreft, men hun har kommet seg igjen. Morfar var jo over 90 år, og hadde kreft for tredje gang. Det er verre med unge folk som får det. Jeg har jo kamerater som har fått både blodkreft og testikkelkreft, sier Faber.

I går framførte han blant annet sangen «Come Down» som etter hvert har kommet til å handle om morfarens død.

— Den er også min neste singel som kommer på radio, opplyser Faber.

Parade

Fra fullengderen «Passages» som kom i fjor, har han fått riktig mye radiospilling med de to singlene «Not Over» og «Racing». Nå satser han på at «Come Down» skal nå ut til folket og hjelpe et noe tregt salg av «Passages». Ennå har det ikke passert 10.000-merket.

Fra scenen dro han i går flere hits opp av lua, som for eksempel «Century», «Not over» og «Racing». Og selv om Faber fikk brukbart med gjenklang fra de drøyt 1500 menneskene på Nedre Torv i går, var det nok Mira Craig som gjorde det kvassest. Kruttønna fra Oslo/USA hoppet og spratt som en gummiball, og da hun tok seg en publikumsfriende håndtrykksrunde var det pur lykke på fremste rad.

Hylte

Tone Damli Aaberge sang før Craig, og også hun fikk småjentene til å hyle fornøyd på et etter hvert godt befolket torv.

Ellers oppførte folk seg nokså behersket der de sto og småskuttet seg i kulda.

Da showet var slutt etter en drøy time, fant de mest rutinerte av konsertgjengerne veien til utgangen. Der avskar de Erik Faber som med et smil måtte sette fra seg gitarkofferten for å skrive autografer.

Kreftforeningen tjener penger ved å gå rundt med bøsser under konsertene.