Ingen bransje er så flink til å feire seg selv som filmbransjen. Og best av alle er Hollywood med alle sine gallaer der hel— og halvstore kjendiser feirer hverandre, men mest seg selv. En viktig del av festen er filmprisene - det finnes et utall av dem, både nasjonale og internasjonale. Alle filmfestivaler med respekt for seg selv deler ut egne priser.

Ifølge en opptelling i Los Angeles Times for noen år siden, var det 29 forskjellige amerikanske organisasjoner som delte ut filmpriser i løpet av årets fire første måneder. En annen opptelling, denne gangen i VG, viste at det finnes bortimot 800 filmfestivaler i verden.

Skam for den film som ikke har fått en eneste pris i løpet av et år.

Noen priser er viktigere enn andre. Noen priser betyr alt. I morgen offentliggjøres Oscar-nominasjonene. Vi guider deg gjennom vinterens filmpriser

Oscar – den mest glamorøse

Fullt navn: Academy of Motion Picture Arts and Sciences Award. Hvordan den forgylte statuetten fikk navnet Oscar er litt usikkert, men en av historiene er at akademiets bibliotekar Margaret Herrick syntes figuren liknet på hennes onkel Oscar. Dermed var navnet gitt.

Det deles ut priser i en rekke kategorier. De mest prestisjefylte er Beste film, Beste regi og Beste mannlige og kvinnelige skuespiller.

Fire norske filmer har vært nominert i kategorien Beste fremmedspråklige film opp gjennom årene. I 1954 vant Thor Heyerdahls «Kon-Tiki»-film dokumentarprisen, men den hadde svensk produsent.

Årets Oscar–priser deles ut for 79. gang søndag 25. februar i Los Angeles. Nominasjonen kunngjøres med brask og bram tirsdag 23. januar klokken halv tre fra Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills. Spekulasjonene er i full gang og blant årets favoritter finner vi filmer som «The Queen» med Helen Mirren i hovedrollen, Martin Scorseses «The Departed», musikalen «Dreamgirls» og dramaet «Babel».

Golden Globe – i skyggen av Oscar

Deles ut av Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Har status som en av de viktigste indikasjonene på hvordan det vil gå under Oscar-utdelingen. Golden Globe deler filmene inn i drama og musikal/komedie, men det er som regel dramaet som også får Oscar-suksess. Den gylne jordkloden deles også ut til fjernsynsindustrien og mange av de populære TV-seriene er gjengangere under utdelingen i Hollywood.

Siden 1990 har Hollywoods filmpresse klart å peke ut den som seinere ble Oscar-utdelingens Beste film hele 12 ganger. Men ikke i fjor.

Årets Golden Globe-priser ble delt ut forrige mandag – der stakk dramaet «Babel» og musikalfilmen «Dreamgirls» av med de gjeveste prisene. Dame Helen Mirren plukket med seg to priser, for sine tolkninger av to engelske dronninger – Elizabeth II i «The Queen» og Elizabeth I i miniserien for tv med samme navn.

BAFTA – The British Way

Fullt navn er British Academy Film Awards og prisen deles ut av The British Academy of Film and Television Arts. Tidligere gikk arrangementet av stabelen etter Oscar, men etter at den ble flyttet til ukene før Hollywood-sirkuset, har den fått atskillig mer oppmerksomhet og mange av stjernene tar turen til London for å kaste glans over utdelingen og skape blest om seg selv før de siste Oscar-stemmene avgis.

Årets 24 BAFTA-priser deles ut 11. februar, for første gang i The Royal Opera House i Londons Covent Garden. «The Queen» er storfavoritt med hele ni nominasjoner, hakk i hæl følger den nye James Bond-filmen «Casino Royale» med ni og fantasyfilmen «Pan's Labyrinth» med åtte.

SAG Awards – fagforeningens pris

Fullt navn er Hollywood's Screen Actors Guild Awards. Deles ut av hollywoodskuespillernes egen fagforening. 120.000 medlemmer fra hele USA deltar i avstemningen. Prisen deles ut for 13. gang søndag 28. januar og er blitt en av de største begivenhetene i filmbyen og enda et hett Oscar-barometer. Her er ikke bare enkeltskuespillere nominert, men hele ensemblet kan vinne pris. Det deles ut egne tv-priser.

På listen over nominerte i år finner vi filmer som «Bobby» om attentatet på Robert F. Kennedy, «Babel» og «The Departed». Leonardo DiCaprio kan bli en av årets store vinnere med sine tre nominasjoner.

PGA Golden Laurel Awards

Eller Producers Guild of America Awards. Prisen ble introdusert av produsentene i 1990. Vinnerfilmene her har en tendens til å plukke opp en Oscar eller to ved neste korsvei.

Her det produsentene som priser seg selv og hverandre – både innen film og tv. Dessuten deles det ut en rekke spesialpriser som Vanguard Award (nye medier og teknologi) og Visionary Award.

DGA Awards Eller The Directors Guild of America's Awards.

Dette er også bade en film- og en tv-pris. Over 10.000 medlemmer er med på å peke årets beste film og vinneren her er nesten garantert å vinne Oscar for Beste regi også.

I fjor vant Ang Lees «Brokeback Mountain», seinere vant Ang Lee Oscar for beste regi. Året før var det Clint Eastwood som først vant DGA Awards og deretter Oscar for sin «Million Dollar Baby».

Årets priser deles ut 3. februar. Blant de nominerte regissørene finner vi både Martin Scorsese («The Departed») og Stephen Frears («The Queen»)

Kritikernes priser

En rekke kritikerorganisasjoner deler ut egne priser – The National Society of Film Critics, The Los Angeles Film Critics Association og New York Film Critics Circle er noen av de viktigste. Den alminnelige oppfatningen er at filmkritikerne ofte finner frem til mer alternative filmer enn bransjeorganisasjonene.

Årets favoritt hos New York-kritikerne var 11. september-dramaet «United 93», mens LA-kritikerne, som delte ut sine priser allerede tidlig i desember, valgte Clint Eastwoods «Letters from Iwo Jima» med handling fra andre verdenskrig.

Independent Spirit Awards

Prisene deles ut til filmer som lages utenfor Hollywood-studioene. 6 000 filmarbeidere er med på avstemmingen og utdelingsseremonien holdes dagen før Oscar-utdelingen. I tillegg til de vanligste kategoriene, deles det også ut pris til Beste første film.

Flere av filmene som er med i Oscar-racet er nominert til indieprisene, for eksempel «Litle Miss Sunshine» og «Pan's Labyrinth»

Golden Raspberry Awards – kalles også Razzies

Deles også ut «dagen før dagen» i Hollywood. Et motstykke til Oscar. Prisen gis til dårligste skuespiller, manus, sang, regi og film som filmindustrien tilbyr det aktuelle året og har vært delt ut siden 1980. Nominasjonene offentliggjøres også dagen før Oscar-nominasjonene. Som en ekstra kuriositet, skrives vinnernavnene i blod.

En rekke celebriteter har måttet finne seg i å bli tildelt det gylne bringebæret. I fjor ble Paris Hilton bebæret i kategorien Verste kvinnelige birolle for innsatsen i «House of Wax», mens Hayden Christensen fikk samme ære for rollen sin i «Star Wars Episode III, Sithene tar hevn». Andre som har fått bringebæret er George W. Bush («Fahrenheit 9/11»), Halle Berry, Ben Affleck, Jennifer Lopez, Mariah Carey og Adam Sandler.

Det finnes enda flere ...

Europa har sin egen European Film Award. Dessuten har de fleste land sine nasjonale filmpriser. Vi har vår Amanda, svenskene har sin Guldbaggen, mens danskenes filmer kjemper om to priser – Robert, som deles ut av Det danske filmakademi og Bodilprisen som Københavns filmkritikerlag står bak.

I Finland heter prisen Jussi, i Frankrike César, Spania har sin Goya.

Og da har vi slett ikke nevnt Gullpalmen, Gullbjørnen, Gulløven, MTV Movie Awards og alle de andre prisene som kan vederfares en film i løpet av et år.