Ikke uventet ligger monsterbandet U2 øverst på Norges offisielle albumliste denne uken.

Mandag forrige uke var «No Line on the Horizon» i norske butikkhyller, og salget har gått smurt. U2-albumet har fått ganske variert kritikk. Norske aviser har gitt treere, firere og femmere for «No Line On The Horizon».

I USA har albumet solgt en halv million eksemplarer på en snau uke. Plata kom i amerikanske butikker sist tirsdag, en dag senere enn i resten av verden. Det er ganske mye dårligere enn U2 gjorde det med sin forrige plate «How to Dismante an Atomic Bomb» i november i 2004. Da gikk det unna hele 840.000 eksemplarer på en uke.

Ikke så bra

Bandets management, som har styrt U2 i nesten 31 år nå, sier til Reuters:

– Det er tidens tegn.

De viser til nedgangen i plateindustrien generelt. Men kan likevel ikke være helt fornøyde med gapet på nesten 350.000 solgte plater.

Det amerikanske platesalget har ifølge det amerikanske trackingselskapet Nielsen Soundscan hatt en nedgang på 12 prosent det siste året.

Taper

Sammenlignet med de andre største bandene som har gitt ut plater siste året, taper U2 tross gigantisk forhåndspromotering. AC/DCs «Black Ice» solgte 784.000 kopier første uken i butikkene da den kom sist oktober, og Coldplays «Viva La Vida» solgte 722.000 album første salgsuken sin juni i fjor.