Filmfestivalen i Cannes går av stabelen mellom den 13. og 24. mai i år, men allerede i går ble det det ut en spesiell gullpalme, eller Palme d'Or. Det var den amerikanske skuespiller— og regissørveteranen Clint Eastwood som ble beæret med pris, og det var festivalens president Gilles Jacob som overrakte den.

Privat

Utdelingen skjedde ifølge nyhetsbyrået AP på en privat seremoni i restauranten Le Fouquet's i Paris, og begrunnelsen for å gi Eastwood pris var «talentet til en stor mester på høyden av sin virksomhet».

– Jeg er veldig smigret, uttalte Eastwood, som hadde selskap av sin familie under overrekkelsen.

Frankrike

Eastwood er for tiden aktuell i filmen «Gran Torino», der han spiller Vietnam-veteranen Walt Kowalski. Han regisserer også filmen. I filmen forsøker hovedrolleinnehaveren å rehabilitere en småkriminell ungdom som har forsøkt å stjele bilen til veteranen. Filmen har nylig hatt premiere i USA og kommer til Norge 20. mars.

Den 78 år gamle skuespilleren og regissøren benyttet anledningen under overrekkelsen til å takke for støtten fra franske filmskapere som manet ham til å fortsette som regissør etter debuten i 1970. Han opplevde ikke like mye støtte i hjemlandet.

– Folk pleide å si at de ikke var sikre på om det likte meg som skuespiller, og langt mindre som regissør, sa han i talen.