UTSTILLING: — Jeg føler ikke at det er nødvendig å forklare tegningene mine til dem som kommer hit i dag. Det er tegningen som skal fortelle alt, sier Mike Tombs (66), og kikker rundt seg i det foreløpig tomme lokalet i Avistegnernes Hus.

Frem til 5. november stiller han ut 97 av tegningene sine her i Drøbak. Uendelig mange streker som til sammen presenterer hans historie gjennom 30 år i Fædrelandsvennen.

— Jeg elsker å være avistegner, men det er blitt hardere og hardere. Folk tolererer mer nå, smiler Tombs.

NYSGJERRIGE. Utstillingslokalet ble ikke tomt lenge. Under lørdagens åpning var det mange som var nysgjerrige på å se Mikes arbeider. I løpet av den første timen hadde allerede rundt 100 mennesker vært innom Avistegnernes hus, og det så ikke ut til at noen av dem hadde hastverk med å komme seg hjem igjen.

— Dette var virkelig verd turen. En tankevekkende opplevelse. Mike har en god porsjon humor, samtidig som han også tar opp alvorlige temaer. Dette bildet får meg nesten til å gråte, sier Astrid Ørbye, og peker over mot bildet "Sudan".

Tegningen viser sultrammede mennesker som sammen former ordene "HJELP" i sanden.

— Jeg har drevet mye med veldedig arbeid, og bildet treffer meg midt i hjertet, forklarer Ørbye.

Daglig leder i foreningen Fredrik Stabel og Avistegnernes Hus, Erik de la Forest, var strålende fornøyd med å ha Tombs og tegningene hans på plass.

— Det var på høy tid at Mike fikk sin egen separatutstilling her. Han holder internasjonal klasse, og er en av de virkelig gode avistegnerne her i landet, forteller de la Forest.

BEUNDRING . Blant de mange nysgjerrige publikummerne var også to kollegaer av Mike Tombs. Avistegnerne Roar Hagen fra VG og Per Elvestuen fra Dagens Næringsliv var fulle av beundring overfor utstilleren.

— Jeg ser opp til Mike. Det var han som fikk meg til å bli avistegner. Han er en av Europas beste, og er Fevennens beste navn. Når vi alle er døde, er det Mike folk vil huske, sier Roar Hagen.

— Roar snakker for oss alle. Mike er en mester i penetrerende forenkling, og det er helt tydelig at han ikke er i lomma på noen, fortsetter Elvestuen.