KRISTIANSAND: — Vi må vise at vi finnes. Vi kan ikke bare legge oss under østlendinger og rogalendinger. Hva er den sørlandske identiteten? Kanskje vi skal finne fram til den igjen her, sa Tor Utsogn (Frp) i den smålivlige kunstdebatten i formannskapet onsdag. Han og de borgerlige flertallskameratene i Høyre, KrF og Pensjonistpartiet var enige om at helhetsplanen for utsmykning av det kommende rådhuskvartalet ikke i tilstrekkelig grad sikrer at den jevne kristiansander vil føle seg hjemme.

Levenet begynte for to uker siden da det offentlig oppnevnte kunstutvalget la fram "Kunstplan for Rådhuskvartalet". Det var her ordfører Grundekjøn med flere, kritiserte planen for ikke i tilstrekkelig grad å ivareta sørlandske kunstinteresser. Han bekymret seg også for at kunsten skulle bli for lite figurativ, og ønsket sterkere politisk styring med prosessen. Da ble det mildest talt bråk. Harald Fenn, som leder kunstutvalget, kalte innblandingen for "kommunalt tullball", og ordførerens kunstsyn "middelaldersk". KORO-leder Gro Kraft mente ordførerens kunstengasjement minnet om "land vi ikke liker å sammenligne oss med".

- Ingen garanti

ARRIG: Harald Sødal (KrF nærmest) var sjokkert da Terje Næss (Ap) ville "avskilte" ham som kunstkjenner. Foto: Reidar Kollstad

Foran onsdagens formannskapsmøte hadde kulturdirektørens stab laget en helhetsplan for utsmykningen av rådhuskvartalet i tillegg til den opprinnelige kunstplanen. Kulturdirektør Stein Tore Sorthe presenterte denne onsdag. Planen foreslår blant annet at eksisterende kunst plasseres i et gavegalleri, at det settes opp midlertidige utstillinger med både kontemporær og historisk kunst. I tillegg foreslås nyinnkjøp av lokal kunst med mer. Disse punktene kom i tillegg til kunstutvalgets plan. I den inviteres fire navngitte kunstnere til å utsmykke trapperomsveggen, det utlyses åpen idékonkurranse for branntårnet og to danske tekstilkunstnere bes lage skisse til en fondvegg.— Vi har ingen garanti for at sørlandskunsten får gjennomslag i idékonkurransen, og det er ikke gitt at Sørlandet vinner fram, sa ordfører Grundekjøn i formannskapet.

— Mange kunstnere liker å eksperimentere og provosere, og noe av det er også kunstens vesen. Men nå skal vi bygge en storstue for byen, og da synes jeg det er viktig at tradisjonene blir ivaretatt, og at flertallet av byens befolkning kan føle seg hjemme i den. Jeg synes saken er stor nok til at vi skal ta den til bystyret, for aldri i vår tid vil vi vel oppleve at et administrasjonsbygg av denne størrelsen blir oppført, sa Grundekjøn.

Sørlandsfokus

Han foreslo også å utvide kunstutvalget med flere medlemmer med sørlandstilknytning og kunstkompetanse.

— Jeg tenker for eksempel på innehaveren av galleri Bi-Z, sa ordføreren.

KUNST-ORDFØRER: Arvid Grundekjøn (H) foran et gammelt eksempel på sørlandskunst. Nå vil han ha mer av det samme i det nye rådhuskvartalet. Foto: Reidar Kollstad

Hverken han eller de andre på borgerlig side kunne slå seg til ro med kulturkontorets helhetsplan, og flertallet vedtok derfor å sende utsmykningsspørsmålet til bystyret. Men før det hadde Terje Næss og Mette Gundersen (begge Ap) fyrt løs mot sørlandsfokuset på den andre siden av bordet.— Sørlandskunst? Hva er det? En kunstner skal vurderes ut fra kvaliteten på kunsten han lager, og ikke hvorvidt han kommer fra Høvåg eller Skippergata, sa Næss. Han mente det ville være feil å sende saken til bystyret:

Sjokkert

— Med en sånn måte å møte dette på vil det komme en bølge av oppfatninger, og jeg mener det ikke er riktig at politikerne skal ned på et slikt detaljnivå. Iblant må vi innrømme vår egen inkompetanse. Vi kan ikke bestemme høyden på fortauskantene, og vi kan ikke bestemme fargen på trafikklysene. Men vi kan bestemme AT vi skal ha trafikklys og fortau, sa Næss. Dette fikk Harald Sødal (KrF) til å tenne:

— Jeg er sjokkert over et slikt utsagn. I budsjettsaker uttaler vi politikere oss som om vi alle sammen har gått på BI, og diskuterer vi arkitektur er vi alle "arkitekter". Men akkurat når det gjelder kunst skal vi avskiltes! Det finner jeg meg ikke i, sa Sødal.

- Vulgært

Tor Utsogn (Frp) var hjertens enig:

— Uttalelsene fra kunstnerhold etter at ordføreren engasjerte seg i dette, er uprofesjonelle og på grensen til det vulgære. Ingen forstår hvorfor det skal være udemokratisk at politikerne som bevilger pengene til utsmykningen ikke skal kunne ha en mening om den. Det går rett og slett ikke an, sa Utsogn.

Mette Gundersen (Ap) påpekte følgende:

— Grunnen til at vi forsøker å ha en armlengdes avstand til dette er at kunst ofte er politisk. Kunst skal ta oss videre, og den skal iblant også gjøre vondt. Det er bystyret som har vedtatt reglene, men nå forstår jeg at Høyre ønsker å parkere kunstutvalget. Og dette er en mistillit til utvalget, så ærlige skal vi være, sa Gundersen. Hun undret seg også over at kulturstyret som politisk hovedutvalg for kunstspørsmål ikke var trukket inn eller orientert om saken.

Gundersens argumenter til tross – formannskapet vedtok, mot Ap og Venstres til sammen fem stemmer, å sende saken til bystyret.