KRISTIANSAND: — Det er verd hver eneste million. Kilden vil bety starten på noe helt fantastisk på Sørlandet, sa Westermoen da han sto på scenen for å vise fram hovedsalen.

— Det blir før og etter Kilden. Er det ikke et fantastisk bygg, sa Sørensen ved siden av.

Krevde fortgang

Med 1100 inviterte i salen overtar mandag kveld de to ordførerne bygget formelt fra byggstyret. Heretter er det brukernes bygg. Begge innrømte at de har krevd arrangementet fremskyndet.

— Jeg går av tirsdag og Sørensen går av onsdag. Men dette måtte vi ha med oss. Vi har tross alt jobbet med Kilden i mange år. Det er et stort og stolt øyeblikk, sa Westermoen.

Han avslørte også at han har kontrabass hjemme, og at han er kulturinteressert. Westermoen mener Kilden er det største som har skjedd Sørlandet i nyere tid. Sørensen spilte piano i ungdommen, men hadde ingen planer om å levere toner mandag kveld.

I foajeen ”minglet” politikere, næringslivsledere, kulturfolk og flere hundre av bygningsarbeiderne før arrangementet startet offisielt klokken 1900. ## For hele Sørlandet

Alle ordførere var på plass, og Aust-Agders fylkesordfører Laila Øygarden innrømmet at Vest-Agder nå har noe som Aust-Agder ikke kan varte opp med.

— Kilden blir for alle sørlendinger. Austegder kommer til å valfarte, for her kan det vises forestillinger som aldri kan komme til kulturhuset i Arendal. Vi var først med vårt hus, men Kristiansand sitt er flottere. Men så har de jo brukt mye mer penger enn oss, også da, lo hun.

Borte i et hjørne satt Kristiansand Pensjonistpartis Helge Refsnes, en mann som i årevis har ment at Kilden ble altfor dyrt.

— Det mener jeg ennå. Men flott er det blitt. Nå må vi bare få til å bruke det. Kildens fordel er mangfoldet. Alle skal bruke det. Dette er en stor dag for Sørlandet. Nå må vi stå sammen om å gjøre det til en suksess, sa han.

Kristiansand Frps Beate Helland var også mektig imponert da hun entret foajeen og så bølgeveggen.

— Storslått. Fantastisk. Jeg har vel ikke vært av de mest negative i Frp. Kilden burde vært finansiert privat, men nå står det her. Alle må bidra til å skape mest mulig ut av det, sa hun.

”Knallrått"

Mette Gundersen, varaordfører, kaller Kilden ”et knallrått” bygg.

— Det er så gøy å endelig ha det på plass. Vet du hva jeg tror? Kilden kommer til å være i motemagasiner over hele verden snart. Bedre foto-location skal du lete lenge etter, sa hun.

Per Sigurd Sørensen benyttet anledningen til å sjekke partituret til Kristiansand symfoniorkester da han var på pressevisning på scenen.

— En ting er jeg glad for. At jeg ikke skal tolke disse linjene, lo han. Da lo fylkesordføreren også.