KVINESDAL: Kort tid etter at årets Norway Rock var avsluttet 10. juli var det klart at festivalen gikk mot et solid underskud. Dagen etter ble det innført full betalingsstopp og etter hvert viste det seg at underskuddet kom til å ende på rundt to millioner kroner.

Festivalledelsen jobbet hardt for å finne en utvei, men 31. august ble det klart at det ikke lot seg gjøre. Styret i selskapet Stiftelsen Norway Rock Kvinesdal leverte da begjæring om konkurs til Lister tingrett.

Flere av festivalens leverandører sikret seg ved å kreve betalt på forhånd. I etterkant av konkursen kom det frem at fire leverandører ble garantert oppgjør direkte fra cashlessleverandøren Espos.

Enkelte av de andre kreditorene reagerte på at noen hadde fått betalt og følte seg forskjellsbehandlet.

Les også: Føler seg forskjellsbehandlet av Norway Rock

Det falt heller ikke i god jord at flere av utbetalingene skjedde etter at styret innførte betalingsstopp.

— Alternativet ville vært en avlyst festival

Nå slår ledelsen tilbake mot påstandene om forskjellsbehandling.

"Det må ikke være tvil om at alle føler det fryktelig leit i forhold til alle de som taper penger på festivalens konkurs. Om ledelsen har begått feil, så skal man ta sitt ansvar for det, men det er viktig at det som fremkommer i media er basert på riktig faktum," heter det i en redegjørelse undertegnet av festivalstyret og advokat Frank Johansen.

I redegjørelsen som ble sendt til en rekke medier fredag skriver festivalen at den var helt avhengig av disse leverandørene, som skal ha stilt et ufravikelig krav om forskuddsbetaling.

"Alternativet hadde vært en avlyst festival, med de økonomiske konsekvenser det ville fått for kreditorene", skriver festivalen.

- Kunne ikke stoppet utbetalingene

11. juli, få timer før betalingsstoppen ble innført, ble 300.000 kroner overført fra Espos til Utsikten hotell. Ifølge bobestyrer Antoni Abrahamsen ble avtalen undertegnet 7. juli, samme dag som festivalen startet.

Overfor Fædrelandsvennen har Abrahamsen sagt at festivalledelsen på dette tidspunktet må ha ant at publikumssvikten ville gjøre det vanskelig å betale kreditorene.

Dette avviser festivalledelsen.

"Det var først under styremøtet 11. juli (mandag ettermiddag) man vurderte situasjonen å være så prekær at man anså det nødvendig å innføre betalingsstopp. Det vil si etter at alle de angitte transaksjoner var gjennomført. Størrelsen på hovedinntektskildene var usikre i flere dager etter festivalen. Når det gjaldt billettinntekter fikk man først 13. juli oppdaterte tall", skriver festivalen.

Norway Rock bestrider også at de kunne stoppet utbetalingene, slik daglig leder i Espos, Christian Bryde, har gitt uttrykk for. Ifølge festivalen kunne Espos risikert erstatningsansvar dersom selskapet hadde etterkommet en slik forespørsel fra stiftelsen.

Avviser berikelse av eget hotell

Styreleder for Utsikten er Per Arne Netland. Samme mann var også styreleder for Norway Rock Festival. Netland fortalte til Fædrelandsvennen i forrige uke at han overlot forretningsforholdet mellom hotellet og Norway Rock til andre.

Festivalledelsen mener at mediedekningen den siste tiden nærmest har fått karakter av en ren personforfølgelse mot Netland og "uthenging" av Utsikten. De frykter at den negative omtalen og en uttalt oppfordring om boikott kan få alvorlige konsekvenser for hotellet, som i lengre tid har slitt med en anstrengt økonomi.

"Det er et samlet styre ved Utsikten hotell som har avkrevd denne garantien på bakgrunn av at de avsetter hele hotellet til festivalens disposisjon i neste en uke. De risikerer tap i størrelsesorden 500.000, mot Maritim Fjordhotells 30.000, som for øvrig var sikret med forskudd på 10.000, samt at de ble tildelt fordeler til en verdi av 6000," skriver festivalen.

De presiserer også at hotellet har stilt det samme kravet tidligere år av samme grunn - og fått det.

Bobestyrer Antoni Abrahamsen sier til fvn.no at han tar pressemeldingen til etterretning. Daglig leder i Espos, Christian Bryde, ønsker ikke å kommentere saken før han har lest redegjørelsen.