KRISTIANSAND: — Det er nok blant det mest hysteriske vi ser av billettsalg. De dyreste billettene går til flere titalls tusen kroner og dette er veldig uvanlig, sier Lars Vinden, som er ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Torsdag fortalte Fædrelandsvennen om Birger Verket som kom over flere budrunder da han lette etter billettertil Justin Biebers konsert i Oslo. Dette er ulovlig, og Vinden forteller at svartebørssalget eksploderer når det legges ut billetter til tenåringsidolets konserter.

NYTT KAOS?:Popstjernen Justin Bieber i aksjon på scenen under konserten utenfor Operaen i Oslo. Foto: Varfjell, Fredrik

— Selv når store artister som Bob Dylan og Metallica kommer til Norge er det sjeldent budrundene når slike høyder, forteller Vinden.

Stoppet salget

Da billettene til den første Bieber-konserten ble lagt ut for salg endte det med at Finn.no stoppet videresalg av disse. De hadde da et samarbeid med Billettservice om at arrangøren refunderte pengene for kjøpte billetter, og videresalg var dermed unødvendig. Denne ordningen med Billettservice er foreløpig ikke aktuell.

— De siste billettene ble lagt ut for salg i går, så vi har ikke fått mange henvendelser ennå. Vi får se hvordan ting går utover dagen, sier Vinden fredag morgen.

Han presiserer at dersom det blir like mye svartebørssalg som sist vil de stoppe annonseringen igjen.

Nettstedet har klare regler mot svartebørssalg, men vet at det ofte skjer budrunder via e-post eller telefon. Dersom dette blir oppdaget fjernes annonsen.

Savner sanksjonsmuligheter

— Vi følger også med på om en annonse har ligget ute mange dager og fått mange e-poster. Har en mottatt 40-50 henvendelser vil jeg tro en har funnet en kjøper og at det dreier seg om svartebørs, kommenterer juristen.

Finn har et tett samarbeid med Forbrukerrådet om svartebørssalg, men legger ikke skjul på at de savner andre sanksjonsmuligheter enn og bare kunne kaste ut den aktuelle brukeren.

— Kjøperen har rett til å få tilbake det de har betalt som overskrider prisen, men det er ofte vanskelig å kreve den retten. Vi og flere andre har påpekt at det mangler sanksjoner, og Forbrukerrådet kan bare gripe inn dersom det dreier seg om næringsvirksomhet, noe som er vanskelig i dokumentere, forklarer Vinden.

Organisert salg

De ønsker å avdekke om noe av salget er organisert, og vil diskutere med Forbrukerombudet for å finne ut om man kan avdekke forbindelser mellom selgerne. Noen tilfeller kan være brudd på markedsføringsloven.

— Loven mot svartebørssalg gjelder salg av billetter til kultur- og idrettsarrangementer i Norge. Hvis aktører driver organisert salg i næringsvirksomhet har vi anledning til å gripe inn mot dette, sier Sverre Årli, som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet.

De har grepet inn mot organisert salg av Justin Bieber-billetter på nettsider. De tar da kontakt med aktørene, og dersom billettene blir fjernet får det ingen konsekvenser for selgeren.

Ønsker straff

— I Sverige er dette lov, men de har ikke lov å rette seg mot norske forbrukere, forklarer seniorrådgiveren.

Juridisk seniorrådgiver Sverre Årli i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Samtidlig er det lov å selge billetter til arrangementer i utlandet fra Norge, og dette mener Forbrukerrådet er et problem.

— I høringsrunden for loven spilte vi inn at vi ønsket oss muligheten til straffesanksjoner for å kunne håndheve forbudet mer effektivt, men slik ble det ikke. Vi har likevel klart å stoppe svært mye av salget, kommenterer Årli.

Advarer

Han advarer mot å kjøpe billetter fra ikke-offisielle leverandører på nett, og viser til at man aldri vet hva man får.

— Det er ofte store problemer forbundet med dette. En betaler gjerne en høy overpris, og det kan være et problem å få levert billettene, forklarer Årli.

Selv om man har rett til å få igjen pengene er det ikke alltid lett å komme i kontakt med leverandøren.

- Er det naive privatpersoner eller organiserte svartebørshaier som står bak salget?

— Det er vanskelig for meg å mene noe bestemt om det, men det er sikkert en del som vet om store arrangementer og vet at de kan tjene penger på dette, svarer Årli.