KRISTIANSAND: Jakobsen gikk bort forrige uke etter lengre tids sykdom, 85 år gammel. Det var hjertet som til slutt ikke ville mer, og hun sovnet inn på Valhalla omsorgssenter med sine nærmeste rundt seg.

Den samfunnsengasjerte billedkunstneren fra Kristiansand var en av etterkrigstidens viktigste tekstilkunstnere, og etterlater seg over 600 tepper fordelt over store deler av Norge, mange også i utlandet. Hun har hatt en temperamentsfull karriere, hvor protester mot både religion og politikk ble møysommelig vevet inn i teppene i løpet av hennes 60 år som tekstilkunstner.

Det var en nesten fullsatt Lund kirke som tok farvel med Jakobsen.

— Else Marie Jakobsen var en foregangskvinne innen kunsten. Og innen kirkekunsten var hun nyskapende, med de materialer hun av og til brukte, fortalte prest Odd Bjørnsen.

— Hun har beriket oss alle med sine tepper, som hun nå har gitt til Vest-Agder-museet. Hennes tepper rundt i hele Norge formidler også store deler av evangeliet. Mange av oss hadde et nært forhold til henne som venn. Hun var et menneske som alltid sa ja, hun viste omsorg for alle og det var givende å utveksle meninger med henne. Selv om det hendte vi var uenige, visste hun alltid hva hun ville, og hun var alltid åpen for nye impulser. Else Marie var stor som kunstner, stor som samfunnsdebattant, men først og fremst var hun den sentrale personen i familien, sa presten.

Diktatur, maktmisbruk, materialisme, kommunisme, utbygging av Kvadraturen og biltrafikk er bare noe av det Jakobsen har rast mot i løpet av karrieren. Men samtidig har teppene også hyllet kvinnen, den har beskrevet sorg etter Baneheia-drapene, den hjalp henne til å komme over tapet av sønnen og de beskriver håp og tro.

— Da mamma fikk vite at hun ikke hadde lenge igjen, sa hun at hun hadde hatt et godt liv, med en stor familie, og at hun var forsonet med situasjonen. Helt til det siste var hun en "fighter". Selv om hun hadde hjerteproblemer, satset hun alltid for fullt, sa datteren Marianne Jakobsen.

Mest kjent er hun kanskje for sine vakre utsmykninger av mange kirker, men hun banet også vei for at tekstilkunsten er blitt viktig og sett. I Kristiansand var hun en folkekjær kunstner, og kjent for sitt brennende engasjement for bevaring av byen.

Hun skal stedes til hvile på Oddernes kirkegård i dag.