KRISTIANSAND/OSLO: – Vi har et fantastisk publikum og det skal bli så kult å presentere det nye materialet for folk. Nå er det viktig at publikum kjøper plata og lærer seg låtene litt, oppfordrer Øystein Greni på telefon til fvn.no.

Fredag kveld har Bigbang konsert på Kick i Kristiansand. Der stiller de med flunkende nytt materiale etter at plata «Epic Scrap Metal» kom ut sist fredag.

Vokalist Øystein Greni lover et enda mer imponerende lydbilde enn publikum er vant til.

– Vi har prøvd å ta konsekvensen av at folk sier vi er landets beste liveband og har med oss to ekstra musikere. Så totalt blir vi fem på scenen, sier Greni.

Bygget på demoer

Selv føler bandet at det nye albumet er deres beste verk noensinne. Denne gangen har de latt lyd være lyd og latt hver enkelt låt leve sitt eget liv.

– De ferdige låtene er bygget videre på demoer fra førsteutkastet på låtene. Demoene har en veldig bra grunnenergi og nerve som ofte kan forsvinne i studio. Jeg vil si det har vært vellykket å gjøre det på den måten, fastslår Greni.

En festplate

Anmelderne virker å være enig i påstanden. «Epic Scrap Metal» har allerede sanket mange femmere, blant annet fra Fædrelandsvennens musikkanmelder som skrev følgende om plata: «Kan Big Bang har aldri hatt en større spennvidde uttrykksmessig enn det som er tilfelle her. Det aller meste gjøres med en lekenhet og formidlingslyst som befester trioens posisjon som et av landets sterkeste rockenavn».

Selv kaller Øystein Greni plata for en festplate. Det var nemlig en slik plate han trengte aller mest etter en tøff skilsmisse.

Blitt mer ydmyk

– Når man har vært litt i kjelleren og funnet ut av ting, har man et behov for å bli ferdig med det og komme seg på fest. På sikt kan det vise seg at noe som kanskje har gått i stykker, kan bli noe av det beste som har skjedd fordi du blir bedre kjent med deg selv og får en større styrke til å forstå andre.

– Hva har du selv lært av motgangen?

– At jeg må være ydmyk og ikke dømme andre når jeg ikke vet hva de har opplevd. Jeg prøver hele tiden å være flink til å lytte og lære av andre, sier Greni.

Bor i Los Angeles

De siste fire årene har musikeren bodd i Los Angeles og trives veldig godt i millionbyen. Han synes det er deilig å bo i en by hvor folk har store ambisjoner.

– Hele Los Angeles bygger på at man skal prøve å gjøre drømmer til virkelighet og jo villere de er, jo bedre er det. Jeg synes det er veldig spennende å bo på et slikt sted. Kontrastene mellom Norge og USA er veldig fascinerende. I Norge er alt velfungerende både i samfunnet og økonomisk. I USA er ting kaotisk, folk mister jobben og havner på gata, men landet har andre kvaliteter. Folk passer på hverandre på en helt annen måte der.

Turné i USA

Øystein Greni planlegger å fortsatt bo i Los Angeles selv om kona og datteren på syv år har flyttet tilbake til Norge etter skilsmissen.

– At hun bor i Norge og jeg i USA er selvsagt ikke ideelt, og jeg holder fortsatt på å finne ut av det der, sier en åpenhjertig artist.

Bigbang er nå ute på en lengre Norgesturné og skal også spille konserter i Danmark, Sverige og Finland. Til høsten blir det turné i USA.

– Hva vil folk få høre på Kick fredag kveld?

– Det blir selvfølgelig mye fra den nye plata og hits som publikum vil høre. Vi må alltid spille «Girl in Oslo» og «Saturn Freeway». Hvis vi ikke gjør det, får vi bank, sier Øystein Greni og flirer.