Denne dvd-en er en dokumentar som forteller historien om "Hestmanden"s aktive og bemerkelsesverdige tid til sjøs. En historisk gjennomgang, som samtidig også blir et portrett.

Her skal en ikke dvele ved de historiske linjene eller de merkverdigheter som ble "Hestmanden" til del, en skal kort og enkelt komme med en vurdering av dvd-en som ren dokumentarfilm.

Fremstillingen er kronologisk og formell . Men i selve formen er det gitt rom for både det historiske, det rent faglige og det personlige. I forkant av hvert "kapittel" gis det en kortfattet historisk innføring, ting og forhold settes i sammenheng med de store begivenheter. "Kapitlene" understrekes/utheves ved tidsriktig musikk.

Pluss : Enkelte situasjoner er blitt gitt dramatisk liv, med bruk av flinke amatørskuespillere. En rekke personer som på ulikt vis har hatt befatning med "Hestmanden", blir poengtert intervjuet. Hovedfortelleren Gunnar Eikli er et kraftsenter av velartikulert og balansert kunnen og viten.

At enkelte sekvenser kan ha filmtekniske uryddigheter, både i bilde og lyd, blir skjønnhetsfeil i det store bildet, og det store bildet sier: En hel og fast dokumentarfilm som favner både det faglige, det historiske og det personlige i henhold til skipet "Hestmanden"s bemerkelsesverdige, hundreårige liv.