KRISTIANSAND/OSLO: — Dette har vært en stor og positiv opplevelse for oss alle tre, og veldig spesielt å få oppleve det sammen, sier operasanger og komponist, Thomas Stanghelle til fvn.no.

Mathilde Marker, hennes datter Turid Stanghelle og barnebarnet Thomas Stanghelle fra Kristiansand, har opptrådt sammen mange ganger før og har også gitt ut flere album sammen. Men det er første gangen de opptrer foran et dommerpanel på tv.

— Mormor var i sitt ess og var ikke engang redd for dommerne, men jeg må innrømme at jeg syntes det var forferdelig nervepirrende. Jeg kan ikke røpe hvordan det gikk med oss, men jeg håper vi inspirerer både unge og eldre seere og viser at det går an å samarbeide på tvers av generasjoner. Vi er i alle fall et annerledes innslag, sier Thomas.

Annerledes prosjekter

Han er ikke fremmed for å gjøre ting som er litt utenfor boksen. I 2008 betalte han 51.000 kroner for å være med i «Nytt på nytt» på NRK. I samme programmet fremførte han også sin egenkomponerte trekkspillopera sammen med Lindesnes trekkspillklubb. De klarte tilslutt å komme seg inn i operaen i Bjørvika også, noe som resulterte i både cd og dvd.

Thomas komponerte også musikalen «Some Sunny Night», basert på Ketil Moe fra Lillesand og hans kinesiske venn Mark Wangs historie. Musikalen ble blant annet fremført i Kina i 2005 og i 2008 under Paralympics, og for to fulle hus i Lillesand i fjor. I fjor komponerte han også en musikal basert på mormorens liv, og 92-åringen spilte selv hovedrollen i «Mathilde fra Ramsøya».

Alder ingen hindring

— Hva var det som fikk dere til å melde dere på «Norske Talenter»?

— Vi var veldig skeptiske i starten, men venner og kollegaer klarte etter hvert å overtale oss. Vi ønsket jo ikke at mormor skulle utsettes for negative opplevelser så sent i livet, og vi ville heller ikke slite henne ut. Det er jo langt å reise og mye venting og styr rundt programmet. Det gikk heldigvis over all forventning. Mormor er som en gammel sirkushest som våkner til liv når hun nærmer seg manesjen. Hun er en naturlig frontfigur og det er gøy å vise folk at eldre mennesker fremdeles har mye å gi gjennom musikken, sier Thomas.