I år blir det ingen Hovefestival, Quart eller Odderøya Live. Asbjørn Slettemark, musikkjournalist kjent fra Lydverket, og Thomas Talseth, musikkjournalist hos VG, sier sørlendinger likevel har mye spennende i vente.

— Du har Skral som er en miniversjon av Hove, Palmesus som er elektronisk orientert, og Canal Street for et tradisjonelt publikum, sier Slettemark.

Mulige fallgruver

Talseth tror at Kygo er enkeltnavnet som drar mest folk til sørlandsfestivalene i sommer, men tror Skral har potensial til å bli en konkurrent.

— Skral har satset mye på å få gode artister, men med store satsinger kommer store fallhøyder. De er avhengige av å få solgt nok billetter. Det blir absolutt spennende å se hvordan det utvikler seg, sier han.

Slettemark sier det er kult at Sørlandet har festivaler som skiller seg fra hverandre i musikkprofil.

— Sørlandet har slitt med festivaler. Nå er det tre festivaler som tilbyr et program til forskjellig type publikum. Jeg ser ingen umiddelbare nedturer, men det er ingen av dem som er festivaler du hadde dratt fra utlandet for å komme til. Det virker som festivalene heller fokuserer på å treffe sitt lokale publikum, sier han.

Palmesus

Palmesus arrangeres 3. og 4. juli på Bystranda i Kristiansand. Festivalen regnes som Skandinavias største strandfest, og er populær blant unge konsertgjengere på grunn av sin høye partyfaktor.

— Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket over at Steve Aoki skal spille i år, for han spilte der i fjor. At han kommer tilbake så tidlig, viser at de gjentar seg selv. Thomas Jack og Kygo ser lovende ut, sier Slettemark.

— Palmesus hviler på Kygo, men jeg er usikker på resten av artistene. Wyclef Jean og Fatboy Slim er baktunge navn i 2015. Det begynner å nærme seg 20 år siden de var god plakatpynt. Men solide entertainere er de nok fortsatt, sier Talseth.

Skral

Skral festival arrangeres 14. og 15. juli i Grimstad. Festivalen arrangeres på Groos i ekte sørlandsidyll, og allerede har de sluppet flere av sine headlinere, blant annet Hozier, Röyksopp, Mew og Honningbarna.

— Det er kult for Skralfestivalen at de har fått D'angelo and the Vanguards som er sommerens store livefavoritter, sier Slettemark.

— Skral serverer den mest sexy pakka. De har store artister som Röyksopp og D'angelo på topp. I tillegg har de fanget opp kule, unge norske kvinner som Aurora, Silja Sol og Fay Wildhagen, sier Talseth.

Canal Street

Canal Street blir arrangert i Arendal, og er Norges største festival innenfor blues og jazz. Festivalen går i år av stabelen onsdag 22. juli og varer til og med lørdag 25. juli. Artister som gjester er blant annet Ole Paus, Vamp, Raylee, og Jaa9 og OnklP.

— De ser ut til å invitere artister til sitt formål, i tillegg til noe nytt. Det syns jeg er bra, sier Slettemark.