— Dette er stort for oss. Vi hadde ikke klart å bringe et så sterkt dansekompani hit alene. Vi er flere kulturhus som samarbeider om dette, sier Gunnar Grimstad, leder for kulturdriftsavdelingen i Kilden.

Sammen med kulturhusene i blant annet Bærum, Stavanger, Larvik, Harstad og Arendal, hvor forestillingen ble spilt søndag kveld, har det blitt mulig å hente det stjernespekkede dansekompaniet East Man til Norge.

— Samarbeid er veien å gå. Vi turnerer mye i Frankrike, Tyskland og Belgia, der avstandene er korte, men Norge blir litt langt unna. Dette er en god løsning for å få flere utenlandske kompanier til Norge, sier norske Guro Nagelhus Schia, som er en av dansere som er med i "4D".

Tre norske dansere

Det belgiske dansekompaniet ledes av den anerkjente koreografen Sidi Larbi Cherkaoui, som to ganger har blitt kåret til "Årets koreograf" av det anerkjente, tyske magasinet Tanz.

— Han er en av Europas mest spennende koreografer. Vi har vært i alle verdensdeler med hans forestillinger, og danset på flere store scener, forteller Nagelhus Schia, som har danset med East Man siden 2009. "4D" består av fire danseduetter utført av sju ulike dansere. I tillegg til Nagelhus Schia er også Vebjørn Sundby og Jon Filip Fahlstrøm norske.

— Vi vil gi det norske dansemiljøet og publikum noe spennende og interessant, så får vi se om det er forskjell på nasjonale og internasjonale forestillinger, sier Nagelhus Schia.

— Det er et møte med forskjellige uttrykk. Alle duettene er plukket ut fra andre helaftens forestillinger, og satt i en ny setting, sier Sundby.

Dans, duett og dimensjon

Bokstaven "d" i forestillingstittelen gir rom for flere tolkninger. Fra kompaniets side kan den stå for både dans, duetter og dimensjoner.

— Ideen om å sette sammen duetter kom for en stund siden. Da var det bare tre duetter, og den het "3D". Så la vi til en fjerde duett, og da ble det "4D". Vi kunne nesten kalt forestillingen "5D", for vi har lagt til en film som viser en femte duett, sier Nienke Reehorst, som er assisterende koreograf på turneen.

Forestillingen i Kristiansand avslutter Norgesturneen, men kompaniet reiser videre til Sverige, Nederland, Belgia, Østerrike og England.

— Publikum har tatt godt i mot oss, og det viser at det er en åpenhet for samtidsdans i Norge, sier Reehorst.

Gode kritikker

— Forestillingen ble møtt med stående applaus i Europa, og vi var spent da vi skulle hjem til Norge. Men vi har fått strålende kritikker, og blitt møtt med en varme fra publikum. Så det har vært en fin opplevelse, sier Nagelhus Schia, som også har fått tid til å vise sine utenlandske dansekolleger litt av hjemlandet sitt.

— De var veldig nysgjerrige. De lurte på hvor kaldt det var og hvor mye snø det var. Men de har blitt imponert over fasilitetene der vi har vært, siden vi har vært i en del nye kulturhus, sier hun.