— Det er i forbausende god stand. Jeg har funnet kaffeskvett på det, eller kanskje det er konjakk, humrer Wiik.

For familieportrettet «Kunstneren, hans hustru og deres sønn» har mer eller mindre hengt i Skrivergården siden 1939. Det var da Mandal kommune kjøpte inn dette som er et av Tidemands monumentalmaleri.

Her og der i ramma er det litt sprekkdannelser slik det skal være på noe som er 157 år gammelt. Foto: Jarle R. Martinsen

Skriverhagen ligger vis a vis rådhuset i byen, og brukes blant annet til formannskapsmøtene. Så her har trafikken vært stor av politikere og andre i mange tiår. Men det svært verdifulle maleriet har altså klart alt av politiske bravader i årenes løp veldig godt.

Ble flyttet

For et par uker siden ble maleriet flyttet fra Skrivergården til Andorsengården like ved der Mandal Museum ligger. Her blir altså maleriet restaurert. Først blir det renset for overflatesmuss og siden får det på seg et beskyttelseslag — ferniss.

— Man kan se at lerretet er litt slitt i nedre ytterkant av samvittighetsfulle vaskedamer i årenes løp som har brukt vann på rammen som så har kommet borti maleriet. Så det skal jeg også ordne, sier Wiik.Denne jobben skjer fordi 20. juni skal den store Adolph Tidemand-utstillingen åpne i Andorsengården i forbindelse med grunnlovsjubileet. Tidemand ble født nettopp i 1814. ## 13 verk

— Vi har 13 maleri og tegninger tilgjengelig, forteller regionkonservator Thor Gunnar Hansen i Vest-Agder Museet.

Her skal utstillingen i sommer henge. Regionkonservator Thor Gunnar Hansen (t.h.) og museumskonsulent Stein Christian Midling-Jenssen gleder seg til å fylle veggene med maleri av Adolph Tidemand. Foto: Jarle R. Martinsen

Det dreier seg om «Selvportrett» (1832), «Havnen ved Risør Bank nær Mandal» (1833), «Frøken Josephine Harris» (1835), «Havnen ved Risør Bank nær Mandal» (1837), to tegninger av slektninger (1843), «Louise Fredrikke Haste og Fredrik Gjertsen» (u.å.), «Seterjente med kjele» (u.å.), «Portrett av gammel mann» (u.å.), «Fredrik Gjertsen» (1849), «Kunstneren, hans hustru og deres sønn» (1857), «Det syke barn» (også kalt «Signekjerringen» eller «Nabokonens råd«) (1861) og «Haugianerne» (1865).— Maleriene har vi hatt i kommunens eie eller vi har lånt fra private og familie, forteller museumskonsulent Stein Christian Midling-Jenssen.

Denne utstillingen skal henge i hele 1,5 år - ja, kanskje enda lengre.

— Vi har sant og si ikke tatt en beslutning når den skal avsluttes, sier Hansen.

Det er heller ikke sikkert at familieportrett-maleriet skal tilbake til Skrivergården, men blir hengende i Andorsengården.

Utstilling i Buen

Også senere i år skal Adolph Tidemand markeres i Mandal. Da kommer 20 originalmalerier som skal stilles ut i en måned i Buen kulturhus. Maleriene kommer fra Nasjonalgalleriet og andre museum.

Dette er Mandal Museums vegg med ulike maleri av Adolph Tidemand. Nærmest her et av hans mest berømte maleri fra 1852: «Haugianerne». Foto: Jarle R. Martinsen

Utstillingen, som åpnes på Tidemands fødselsdag 14. august, er i regi av Den norske kirke i forbindelse med grunnlovsjubileet. Utstillingen inngår i det nasjonale hovedprogrammet for jubileet.