I "Hjerte av glass" bruker Karin Moe Hennie og Elisabeth Lindland dans og musikk til å fortelle historien, som de selv har skrevet basert på "lærer Bjørndals metode". Foto: Kjartan Bjelland
Karin Moe Hennie (t.v.) og Elisabeth Lindland hadde premiere på forestillingen "Hjerte av glass" under Trygg Lærings konferanse i Stavanger i oktober. Nå blir det sørlandspremiere på Kilden torsdag. Foto: Kjartan Bjelland

— Håpet er at publikum skal gå ut av salen og ta andre valg. At de tenker over rollen de har og konsekvensen for dem som blir mobbet, sier Karin Moe Hennie.

Mobbing er ikke et skoleproblem, det er et samfunnsproblem.

«Hjerte av glass» er en musikalsk teater- og danseforestilling som tar opp den vonde tematikken rundt mobbing. I forestillingen visualiseres det som har blitt kjent som «lærer Bjørndals metode» (se faktaramme), og vi møter mobbeofferet Else som hater å gå på skolen, hennes ulike mobbere, rektor og en konfliktrådsmegler.

— Jeg håper vi kan treffe publikum både i hjerte, hjerne og mage, og at forestillingen kan flytte litt på oss, sier Lindland, som selv har fem års erfaring som konfliktrådsmegler.

Passer for små og store

Moe Hennie og Lindland bytter på rollene i forestillingen. De har skrevet teksten og koreografert stykket sammen, mens Marius Christiansen har komponert musikken. Forestillingen er et bestillingsverk fra Trygg Læring, og hadde premiere under en konferanse de arrangerte i Stavanger i forrige måned. Torsdag vises den tre ganger i Kilden; en skoleforestilling på formiddagen og to åpne forestillinger på ettermiddag/kveld.

De to spiller samtlige roller i forestillingen. Det betyr sju ulike roller som de to veksler på å spille. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har bare spilt for voksne til nå, så det blir spennende å se reaksjonene fra de unge. Jeg tror det kan være viktig for foreldre å se forestillingen sammen med barna, sier Moe Hennie.

— Den kan passe for barn fra åtte-ni år og oppover, og jeg håper foreldre og lærere også vil se den, sier Lindland.

- Forståelse og ansvarliggjøring

Temaet er høyaktuelt. 17.000 barn og unge sier de blir mobbet på skolen. VG har fortalt om 13-årige Odin Olsen Andersgård som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet på to skoler. Og i helga var det fakkeltog mot mobbing i flere norske byer, etter initiativ fra 14-årige Villemo Hatland. I Kristiansand gikk 300 i tog før Merita Mikalsen rørte alle med sangen «La meg få leve».

Jeg håper vi kan treffe publikum både i hjerte, hjerne og mage.

Moe Hennie og Lindland har invitert representanter fra Den kulturelle skolesekken (DKS) i Kristiansand, Arendal og Vest-Agder Fylkeskommune til skoleforestillingen torsdag. I tillegg er oppvekstdirektør Arild Rekve invitert personlig av Moe Hennie.

— Det er viktig at man også gjennom en slik uttrykksform kan vise hva mobbing gjør, hvilken lidelse som påføres. Selv om det er et vondt tema, ser jeg fram til å se forestillingen. Jeg tror den kan bidra til forståelse og ansvarliggjøring, sier Rekve.

Mobbeombudet anbefaler

Forestillingen inneholder mye dans. Her lurer en av mobberne, Sebastian (spilt av Moe Hennie), mobbeofferet Else (spilt av Lindland) til å tro at han er forelsket i henne, mens resten av mobberne spionerer på dem. Foto: Kjartan Bjelland

Bodil Jenssen Houg var Norges første mobbeombud, da hun startet i Buskerud i 2012. Nå har både Østfold og Nordland også fått. Houg var medarrangør på Trygg Lærings konferanse i Stavanger i oktober, og så da «Hjerte av glass».

— Forestillingen er sterk og treffsikker, for voksne også. Mobbing er ikke et skoleproblem, det er et samfunnsproblem. Ett av de viktigste budskapene i forestillingen er at man må si fra til noen. Det skal hjelpe å si i fra, sier Houg, som vil anbefale forestillingen til DKS på Østlandet.