KRISTIANSAND: — Regnskapsrapporten per august 2009 viste et underskudd på mellom 700- 800.000 kroner for Pir 6 og et underskudd på 150-250.000 kroner for Østsia, opplyser Tor Anders Aadalen, avdelingsleder for kultur ved Studentsamskipnaden i Agder (SiA).

Han understreker at det ligger mer bak tallene for Pir 6 og Østsia enn faktiske underskudd, blant annet oppstartskostnader i tilknytning til Pir 6. Han sier også at måten det føres regnskap på gjør at underskuddene per august er større enn hva som er reelt og at tallene ikke gir et riktig bilde av driftsresultatet.

- Jobber med å få ned underskuddet

Det var budsjettert med et underskudd på 275.000 kroner for Pir 6 per august og 50.000 for Østsia. Studenthuset i havnekvartalet åpnet 19. mars.

— Jeg synes personlig at underskuddet for Pir 6 er for høyt, selv om vi kan forklare det. Vi jobber med å få underskuddet ned, sier Aadalen.

Torsdag og lørdag best

Thomas Ring er driftssjef for booking og personal ved Pir6 og Østsia. Han forteller at torsdag og lørdag er de beste dagene for Pir 6. — Vi har hatt fulle hus og kø siden vi åpnet på torsdager og lørdager. Mellom 400-450 mennesker er innom i løpet av en lørdagskveld. På torsdager er det rundt 300. Ifølge Aadalen har ledelsen av Pir 6 enda ikke funnet ut hvordan studenthuset skal trekke folk resten av uken, fra mandag til onsdag.

- Strategien er ikke å tjene penger

  • Vi er kjempefornøyde med åpningen av Pir 6 og mottakelsen blant studenter og andre besøkende. Vi er imidlertid ikke fornøyd med sommerdriften og besøket mandag, tirsdag og onsdag, sier assisterende direktør i SiA, Marit Sæter.

Når det gjelder underskuddene er de ifølge Sæter forventet.

— Det å drive kulturhus har aldri vært en gullgruve. Det er ikke uten grunn at det er mye tilskudd til det som dreier seg til kultur. Det er ikke bærekraft i kultur. Hvis forretningsideen vår var å drive en pub eller arrangere konserter hadde det ikke vært god butikk. Men vår strategi er å utvikle Kristiansand som universitetsby, ikke å tjene penger, sier hun.

- Underskudd også neste år

- Både Østsia og Pir 6 går med underskudd. Er det litt råflott med to studenthus?

— Det må være slik inntil videre. Vi trenger Østsia til større arrangementer som konserter, standup og temafester. Scenen er for liten på Pir 6. Studenthusene utfyller hverandre fremfor å utkonkurrere hverandre, mener Anders Aadalen.

Han regner også med underskudd neste år:

— Det er en nullprofitt tankegang bak det å drive et studenthus. Hvis du ser på driftsrapporter fra andre liknende foretak, så går de fleste med underskudd. Vi må nok regne med et underskudd også neste år.

Vil kartlegge studentenes ønsker

Men året er ennå ikke omme, og det satses nå på å redusere underskuddet frem mot jul. I mellomtiden vil SiA finne ut hva studentene ønsker seg.

— Frem mot jul vil vi utføre en undersøkelse for å kartlegge hva studentene ønsker seg av kulturtilbud, slik at vi kan gjøre endringer, opplyser Aardalen.