Matt Damon vant Oscar selv i 1998 for manuskriptet til «Good Will Hunting», og kameraten Ben Affleck fikk Oscar for beste mannlige birolle. Damon var oscarnominert for sin hovedrolle i samme film, og endte opp med en Golden Globe.

Nå avslører han at han ikke synes mye om oscaropplegget.

– Oscar bommer

Han sier til parade.com at en Oscar ikke er noen indikator på om filmen er bra eller ikke. Desuten er han skeptisk til måten Oscar-akademiet plukker vinnerne sine.

– Den beste måten å bedømme en film på, er å se den 10 år etter at filmen er lansert. Jeg synes de burde gi prisene på den måten.

– I år burde de gitt prisene til filmer som var fra 1998. Jeg synes det er best å se en film, og så gå tilbake til den og se den om igjen senere.

Han sparer ikke på kruttet:

– Jeg tror ikke nødvendigvis akadamiet gjør det riktig. Jeg tror de bommer oftere enn de treffer, sier han.

Tok Oscar i 2006

Det er ikke første gang Damon er kritisk til Oscar-akademiet. I 2006 kjørte han en kampanje på vegne ev Martin Scorsese, som per da fortsatt ikke hadde fått noen oscarstatuett. Matt Damon hevdet hele oscarutdelingen ville være en farse om ikke Scorsese fikk pris for «The Departed». Han fikk sin første Oscar det året. Da hadde han vært nominert fem ganger tidligere.

– Marty er en helt fantastisk regissør. Han ønsker virkelig en Oscar, noe han ikke har holdt hemmelig. Han har vært ærlig å sagt at det virkelig betyr noe for ham.

Ikke verdsatt

– Scorsese følte aldri at Hollywood hadde verdsatt arbeidet hans fordi det har vært sentrert rundt østkysten og New York, og at det på en eller annen måte har vært truende for etablissementet eller noe. Men det er mer skjemmende for Oscar-akademiet enn for Marty at han ikke har noen statuett ennå, sa Damon før prisutdelingen.

Det kan ha hjulpet.