Glamourmodeller, ungkarer, smertehyl og utroskap. Denne uken våkner de kommersielle tv-kanalene, etter å ha latt NRK dominere seertoppen så langt i 2009. En kjapp opptelling viser at det er minst 16 premierer på de norske kanalene den kommende uken.

Orker vi å se på alt dette, eller slår kanalene hverandre i hel?

— Vinn-vinn-situasjon

— Nei det gjør de ikke. For oss som skal kjøpe reklame er det bare positivt med flere programmer og flere seere, sier Espen Barås Bye, TV-direktør i mediebyrået OMD.

- Bra for annonsørene ja, men kanskje ikke for kanalene?

— Jo, kanalene kommer forhåpentlig til å øke etterspørselen. Og TV-seerne får et bedre tilbud. Så det er en vinn-vinn-situasjon for alle, påstår Barås Bye.

Risikabelt

TVNorge flesker til med hele syv nye egenproduksjoner neste uke. Det blir gjensyn med gamle travere som «Ungkaren» og «Jakten på den 6. sans», samt premiere på blant annet dokumentarserien «Glamourjentene» og «Sannhetens øyeblikk».

Espen Barås Bye sier det er en bevisst strategi fra TVNorge når de kommer med så mye nytt samtidig.

— Nordmenn ser veldig mye TV i januar og februar, men etterspørselen fra annonsørene er ikke like stor. TVNorge har bevisst ventet.

- Er det lurt?

— Nja. TVNorge har slitt med seertallene de siste par-tre ukene. Risikoen ligger i at TV-tittingen er veldig vanebasert. Mønsteret har allerede satt seg, sier Espe Barås Bye.

Nordmenn ser mer på TV enn noensinne. I januar så vi tre timer og 45 minutter hver eneste dag. Det er 26 minutter mer enn i 2008, som var et rekordår.

I forrige uke hadde NRK1 ni av de ti mest sette programmene.

Her er noen av neste ukes premierer:

NRK1

Folk i farta (torsdag 22.30)

Alex Rosén er tilbake i vant stil. Nok en gang reiser han verden rundt på jakt etter nordmenn med uvanlige liv.

Showbiz (fredag 19.55)

Jonna Støme og Klaus Sonstad tar over på fredagskvelden etter «Mesternes Mester». Duoen reiser rundt på norske arbeidsplasser der de tvinger folk til å synge og danse foran kamera.

TV 2

En god nummer to (mandag 20.30)

Stjernespekket komiserie der Henriette Steenstrup spiller en lubben og mislykket skuespiller som endelig greier å ligge seg til en rolle på Nationaltheatret. Steenstrups ektemann Fridtjof Såheim, samt Ane Dahl Torp og Pia Tjelta står også på rollelisten.

Det store korslaget (lørdag 20.00)

Syv kjendiser skal plukke ut 20 sangere fra sin egen hjemby for å konkurrere om å lage det beste koret. En av TV 2s største satsinger denne våren. Skal konkurrere med «Den store klassefesten på NRK1. TVNorge

Wipeout (mandag 21.30)

Japansk gameshowhumor på sitt villeste/verste/beste. Nordmenn, dansker og svensker møter hverandre i en ellevill hinderløype der man må være forberedt på både slag i trynet, gjørmebad og fall fra store høyder.

Silent Library (tirsdag 20.00)

Aleksander Schau og Thomas Aune fra P3-programmet «FK Fotball» leder konkurransen om hvem som greier å lage minst lyd på et bibliotek. Utfordringen for deltakerne ligger at de underveis blir utsatt for voldsbruk og ydmykelser av utspekulert slag. Guttehumor.

Sannhetens øyeblikk (tirsdag 20.30)

Kontroversielt gameshow. Deltakerne er koblet til en løgndetektor mens de må svare på intime spørsmål – med familie og venner sittende i salen. Hvorfor de gidder? Premien er på 200.000 kroner.

Glamourjentene (torsdag 20.30)

Helene Rask og syv andre puppedamer inviterer oss inn i sine liv. Høy silikonfaktor, men også et nært og personlig møte med vanlige, norske jenter.

Ungkaren (torsdag 21.30)

En ungkar på 30 år skal velge og vrake mellom en skokk kvinns, som enten er rundt 20 eller 40 år. Dette er sesong nummer tre.

Jakten på den 6. sans (søndag 21.30)

Snåsa! Tom Strømnæss skal nok en gang prøve å finne Norges mest synske person. Kan noen overgå enn viss trønder ved navn Joralf?

TV3

Norges styggeste rom (mandag 20.30)

Nordmenn er besatt av oppussing, og Kathrine Sørland er klar med sesong nummer to.

Luksusfellen (onsdag 20.30)

Idet finanskrisen legger sitt klamme grep om kongeriket, er TV3 på plass med flere programmer om nordmenn som oppfører seg hodeløst med lommeboken.

Paradise Hotel (mandag 9. mars 21.30)

Totalt skamløst realitykonsept der unge, veldreide mennesker sendes på luksushotell. Der må de enkelt og greit finne seg noen å hoppe til køys med, ellers kan de bli sendt hjem.

Foto: TV 2, TVNorge og TV3