OVERRASKET: Teatersjef Ingrid Forthun. FOTO: Agder Teater

KRISTIANSAND: Politikerne i Ap, KrF, Venstre og Sp la i dag frem et forslag om å selge alle kommunens aksjer i Agder Teater."Prioritiér heller Arendal kulturhus," er partienes forslag som ble lagt frem i formannsskapet i dag, skriver Agderposten.

— Dette overrasker meg, vi er jo inne i en fruktbar dialog med Arendal akkurat nå, sier teatersjef Ingrid Forthun ved Agder Teater til fvn.no.

- Kan du forstå at Arendal heller vil bruke pengene til virksomhet i egen by?

— Altså, det er viktig for teateret at hele befolkningen på Agder kjenner et eierskap til oss, sier Forthun. Hun synes timingen er underlig.

— Det ville være et svært uheldig signal om de solgte seg ut. Det er noe symbolsk ved det å være inne på eiersiden.

Øst og Vest

Teatersjefen påpeker at Agder teater skal være et teater for hele sørlandsregionen, ikke bare for Kristiansand.

— Senest i dag har vi hatt et møte med Den kulturelle skolesekken, med henblikk på å levere profesjonelt teater ut i hele regionen.

Dernest skulle Agder Teater hatt et møte med Arendal kommune og ledelsen i Arendal kulturhus om en turnéplikt for oppsetninger i årene som kommer.

— Disse planene er jo iverksatt nettopp for at befolkningen i kommunen skal kjenne et større eierskap for oss. Agder Teater er et teater for hele regionen, og det betyr både Øst og Vest, sier Forthun.

Ikke vært i Arendal siden 2007

Styreleder i Arendal kulturhus og høyrepolitiker Einar Halvorsen støtter forslaget, skriver NRK Sørlandet.

– Ja, Høyre støtter dette, og var selv med på å fremme forslaget i den budsjettprosessen som foregår. Utgangspunktet var at Agder teater skulle lage forestillinger i Arendal, sier Halvorsen.

Han er ikke imponert over spillefrekvensen i Agderfylkenes nest største by.

— De har ikke vært i Arendal siden 2007, og sier at de ikke har forestillinger som passer, sier Halvorsen.

Ikke ledig kapasitet

  • Flere store oppsetninger ved Agder Teater har ikke vært teknisk mulig å få til i Arendal kulturhus, blant annet La Boheme, forklarer Forthun.

Men skynder seg å legge til at det også produseres stykker myntet på turné der kulissene er tilpasset mindre scener.

— Ved flere anledninger har det heller ikke vært ledig kapasitet på scener i Arendal. Dette er noen av årsakene til at ikke Arendal har fått så mange produksjoner som Agder Teaters ledelse har ønsket seg.

— Figurteaterfestivalen hadde denne gangen premiere i Arendal, noe som var en ny spillearena for festivalen. Det ligger mange spennende planer for 2010 og 2011, sier Forthun. Hun påpeker at nye E 18 også har forkortet reisetiden betraktelig mellom Arendal og Kristiansand.

— Det kommer til å bety mye for kulturutvekslingen mellom fylkene, og vi kommer til å gå opp nye nervebaner i begge retninger mellom de to største sørlandsbyene.

Hun mener det nå er naturlig at det opprettes kontakt mellom teateret og arendalspolitikerne.

— Vi er veldig klare for møter og samtaler, sier Forthun.

Slik fordeler aksjepostene i Agder Teater seg:

Vest-Agder fylkeskommune: 775 aksjer

Aust-Agder fylkeskommune: 466 aksjer

Kristiansand kommune: 1.550 aksjer

Grimstad kommune: 248 aksjer

Arendal kommune: 61 aksjer

Her er Agder Teaters forestillinger i tidsrommet 1991-2009