KRISTIANSAND: — Jeg kjenner til debatten Quartfestivalen hadde med politiet om artistenes narkotiabruk. Den gikk ut på at de ikke skulle havne i bråk med artistene, sier Thoresen til fvn.no.

Narkoavtale Den tidligere NRK-profilen og moromannen ble hentet inn som pressetalsmann for Quart i 2004, og var dermed en kort periode på lønningslisten til festivalen.

I boken «Quart - den usminkede historien om Norges viktigste festival» skriver eks-pressesjef Pål Hetland at det forelå en uskreven avtale mellom festivalledelsen og politiet. Avtalen gikk ut på at backstage-området bak scenen ble regnet som privatområde.

«Vi hadde nemlig, etter flere års krangling med politiet, til slutt fått definert backstage som et privat område. Dermed kunne også større kvanta avleveres helt trygt», skriver Hetland.

— Jeg synes det var et fornuftig valg av politiet at de heller valgte å fokusere på narkotikabruken ute blant publikum i stedet for backstage, sier Thoresen.

Dopverstinger i NRK

Radioguruen var omtrent synonym med Quartfestivalen fra 1997 gjennom flere programlederroller i NRK P3, og dro tusenvis av publikumere til NRKs scene i Gravane.

I boken skriver Hetland at Quartfestivalen fôret både bransjefolk, journalister og artiser med dop. Det går også fram at NRKs utsendte var storforbrukere av narkotika, og at de ansatte i statskanalen alltid var selvforsynt. Dette kjenner Thoresen seg ikke igjen i.

— Jeg må si det høres litt rart ut at NRK skal ha hatt en organisert narkotikasentral. I så fall er det dårlig gjort av NRK å sitte på masse narkotika uten å dele med oss, humrer Thoresen, og legger til:

— Da jeg var på Quartfestivalen, var jeg avhengig av å legge meg tidlig. Jeg var tross alt på jobb, og arbeidet stort sett hele dagen. Men hvis det var slik at Pål Hetland gikk rundt og delte ut stoff, så føler jeg meg nesten snytt. For han tilbød aldri meg noe sånt, spøker Thoresen.

Narkoflyt på festivalen Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha vedgår imidlertid at han visste det var mye dop på festivalen.

— Du skal være ganske på landet hvis du tror at det ikke er mye narkotika på en så stor rockefestival som det Quart var. Og det at man lukter at folk har tatt en joint, ser jeg ikke på som en skandale. Men jeg opplevde aldri at det var veldig åpenlys bruk, sier han.

Tidligere i dag benektet politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer overfor fvn.no at politiet stilltiende godtok narkobruk på festivalområdet.

— Hadde vi vært klar over at det foregikk lovbrudd, hadde vi grepet inn, sier Hortemo i en kommentar til fvntv.

Tidligere festivalgeneral, Toffen Gunnufsen, støtter Hortemo, og sier politiet hadde fokus på å avdekke narkotikabruk.

— Politiet var veldig skeptiske de første årene, og jeg husker de forlangte navnelister over alle som var involvert, inkludert de frivillige. Det fikk de, for vi hadde jo ikke noe å skjule, sier Gunnufsen.

Alt om skandaleboken:

Web-tv

Intervju med Toffen Gunnufsen

Dopavsløringer i Hetlands bok

— Satte egen agenda foran Quarts beste

– Makteliten ødela Quartfestivalen

Bekrefter Hetlands påstand om politiets dop-ignorering

— Må ha vært en liten, hard kjerne

— Kjenner meg ikke igjen

— Quart fôret artister og bransjefolk med dop

Avslørende bok om Quart

Lokale reaksjoner:

Kriminalsjef Arne Pedersen 80 beslag på én festival

Eks-ordfører Bjørg Wallevik — Nekter å tro det

Dagny Anker Gevelt, kulturdirektør — Det tror jeg ingenting på

Erling Valvik, eks-rådmann i Kristiansand Trodde på politiet

Eks-ordfører Jan Oddvar Skisland— Har hørt noen rykter

Krf-politiker Jørgen Kristiansen — Kjente ikke til det

SV-politiker Torbjørn Urfjell — Vil ikke hemme arvtakerne