Og stikkordene er tilhørighet, verdier og moral. Er seriene så like som det kan se ut som ved første øyekast?

– Jeg har ikke sett «Hvaler», men jeg ser jo at det er noen likheter. Begge seriene forgår for eksempel på en øy. Men når du kommer under overflaten er jeg sikker på at det er to veldig forskjellige serier, sier Petter Wallace, prosjektleder for «Himmelblå».

Lik på avstand

Prosjektleder for «Hvaler» og dramasjef i TV 2, Arild Brubak, sier at tanken om likhet har slått ham.

– Ja, det har slått meg at det er noen likheter. Seriene ligger tett opptil hverandre etter det lille jeg har sett, men jeg tror det ser likest ut på avstand, sier han og poengterer at seriene har ulikt utgangspunkt.

Dette skriver kanalene om sine serier:

«Himmelblå»: Marit er kokk i Oslo og har aleneomsorg for Iris (14) og Robin (8). På det naturskjønne Ylvingen trues skolen med nedleggelse fordi de har for få elever, og i desperasjon annonserer øyværingene etter en barnefamilie i VG. Marit tror at dette er løsningen på alle hennes problemer og overtaler Kim til å reise med henne og barna for å begynne et nytt liv nordpå.

«Hvaler»: Hvaler er historien om 29 år gamle Maria Blix, en ung og nyutdannet psykolog full av ambisjoner.

Hun står midt oppi heftige karriereutfordringer når hun får beskjed om at faren er død. Nølende reiser hun tilbake til barndommens rike på Hvaler for å gå i begravelsen og møte familien hun knapt har sett de siste ti årene. Maria vokser som menneske og oppdager kjærligheten på Hvaler. Øya er bra for henne, men vil hun bli? Får hun bli?

Forskjeller

En av forskjellene er at mens «Himmelblå» er en fornorsket versjon av BBC-dramaet «2000 Acres of sky», er «Hvaler» et ekte norsk drama nyskrevet for TV 2 av Arne Berggren. Men begge er produsert med en grunnidé om å vise norsk natur og et samfunn utenfor Oslo-gryta.

Samme dag

Meningen var at begge seriene skulle sendes mandag kveld, men der satte NRK foten ned.

– Etter en totalvurdering fra NRKs side ble «Himmelblå» flyttet til klokka 20.05 søndag.Til dels for ikke å kollidere med TV 2, men også fordi vi ønsket et mer familievennlig sendetidspunkt, sier Arne Helsingen, fungerende tv-sjef i NRK og ansvarlig for programsettingen.

Markedsandel på 35 prosent

«Hvaler»-produksjonen koster mellom 20 og 30 millioner og er TV2s største dramasatsing siden «Familiesagaen De Syv søstre», som i sin tid ble initiert av nettopp prosjektlederen for «Himmelblå». TV 2 ser for seg en markedsandel på 35 prosent og rundt 400.000 seere, selv i konkurranse med TV Norges «71 grader Nord» klokka 20 mandager. Mens NRK har investert 50 millioner i arbeidet med «Himmelblå» sikter på mellom 600.000 og 1.000.000 seere for sin serie.

Ikke i kjendisleksikonet

En annen forskjell er skuespillerne i «Hvaler» har minst 1000 år med dramaerfaring mellom seg (Dennis Storhøi, Lise Fjeldstad, Anne Marit Jacobsen m.fl.). NRK satser på mindre kjente ansikter. Begge kanalene er sikre på at det er den riktige måten å gjøre det på.

– Vi vil ha en større bredde på tv og det er ikke alltid de kjente skuespillerne som er best. Da jeg gikk tilsendt det nye kjendisleksikonet her om dagen og ingen av våre skuespillere var med, visste jeg at vi hadde gjort det rette, sier Wallace i NRK.

– Hvis du er kjent og kjær betyr det også at du er en god skuespiller. Jeg tror det betyr veldig mye å ha med de store navnene. Vi er også stolte av hovedrolleinnehaveren vår Charlotte Frogner. Hun er utrolig flink, men rimelig ukjent, sier Brubak i TV 2. Kan begge slå an?

Om seerne omfavner begge seriene slik at vi får se mange sesonger eller om to øysamfunnserier blir for mye for det lille norske markedet, vil vi snart finne ut. «Himmelblå» har premiere på NRK med en dobbeltepisode i kveld søndag klokka 20.05. «Hvaler» har premiere på TV 2 mandag 29. september klokka 20. – Dramamiljøet i Norge er så lite og de som lager «Hvaler» er tidligere kollegaer av meg. Jeg håper jo at begge seriene blir en suksess, det hadde vært bra å få to store dramaserier på norsk fjernsyn, sier Petter Wallace i NRK.