KRISTIANSAND: — Jeg ønsker å formidle at vi er et samfunn med mange forskjellige mennesker, der alle bør få plass, sier Laura Christina Brøvig Vallenes.

Scenekunstneren fikk et oppdrag fra Agder og Telemark bispedømmeråd, Den Kulturelle Skolesekken (DKS) og Norsk Forfattersentrum Sørlandet, om å lage en forestilling basert på 100-årsjubileet for kvinners stemmerett og 200-årsfeiringen av Camilla Colletts bursdag. Vallenes tente på ideen, og har nå gjort det til sitt eget prosjekt.

— Jeg har lest meg opp på Collett, og latt meg inspirere av "Amtmandens Døttre". I forestillingen er forskjellige hendelser i hennes liv med i koreografien, forteller hun.

- Collett var tøff

— Da vi flyttet tilbake til Kristiansand, fikk jeg et oppdrag fra Wergelandselskapet, og jeg måtte da sette meg inn i Wergelands liv. Jeg synes Camilla Collett var temmelig tøff, som turde å velge å bli en forfatter, selv om hun hadde fire barn og hennes mann døde. Men hun trodde hennes stemme betydde mye for andre kvinner, legger Vallenes til.

Vallenes har også besøkt flere av tiendeklassene i byen som skal se forestillingen i regi av DKS neste uke i forkant. Både for å hente inspirasjon, men også for å la dem være med å forme forestillingen.

— Jeg har vært rundt på fire skoler, og møtt omtrent 350 elever. Og det har vært viktig for meg. Dette er ikke vanlig teater, og jeg ville vise dem det først. Jeg har vist dem en film fra min forestilling "White Forest Hotel", for å skape en nysgjerrighet rundt det jeg gjør. Så har jeg fortalt om stemmerettsjubileet og om Camilla Collett. De har bidratt med ulike stikkord, som jeg bruker i forestillingen, forteller Vallenes.

Link til Domkirka

Forestillingen har fått tittelen "Not just an angel". Den kom etter Vallenes' research blant tiendeklassingene.

— Jeg snakket med ei jente som trassig påpekte at hun ønsket å være noe mer enn bare ett englebarn. Og dette inspirerte meg, og har vært utgangspunkt for flere av handlingene i stykket, sier hun.

Sørlendingen har fått med seg flere andre profesjonelle aktører til forestillingen, blant annet designersøster Veronica B. Vallenes, som er kostymeansvarlig. I tillegg er danseren Silje Nordheim, skuespilleren Ida Fugli, musikeren Leon Muraglia, fotografen Jacob Johannes Buchard og dukkemakeren Jon Mihle engasjert. Og scenen – domkirken i Kristiansand – er ikke et tilfeldig valg.

— Valg av kirkerommet har en link til Collett. Hennes far arbeidet som kapellan i Domkirken. I tillegg er det er sterkt bygg, akkurat som sykehusloftet på Eg, der jeg spilte "White Forest Hotel", sier Vallenes.

Snur kirkerommet

Forestillingen blir vist to ganger daglig i neste uke, for byens tiendeklassinger. I tillegg er det lagt opp til en åpen kveldsforestilling onsdag kveld, 200-årsdagens for Colletts fødsel.

— Publikum kommer inn i et snudd kirkerom, og vil sitte i alterpartiet. Det gjør at det bare er plass til omtrent 200 på hver forestilling. Det vil skje ulike hendelser mellom benkeradene, og det utnyttes fysisk bevegelser sammen med stemningsskapende musikk og foto, sier Vallenes når hun skal beskrive danseforestillingen.

— Eller, jeg har lært at det heter billedteater, det jeg holder på med, sier hun og smiler.

"Not just an angel" er bare ett av flere arrangementer i anledning stemmerettsjubileet og 200-årsfeiringen av Camilla Collett i Kristiansand i neste uke.