VENNESLA : Det er et av verdens største nyhetstidsskrifter for arkitektur på nett, World Architecure News.com, som har rangert arkitektene Helen & Hard i det eksklusive tetsjiktet i "WAN 21". Og nok en gang er det biblioteket i Vennesla som hylles for sin utforming.

— Veldig hyggelig. Utmerkelsen sier noe om hvilke firmaer juryen har tro på, sier arkitekt Håkon Minnesjord Solheim som nå formerlig bader i så vel nasjonal som internasjonal oppmerksomhet etter å ha utformet det lille bygget i Vennesla.

Eksklusiv gruppe

OMSVERMET: Arkitekt Håkon Minnesjord Solheim (midten) viste juryen for Statens Byggeskikkpris rundt i biblioteket i forrige uke. Nå har arkitektkontoret fått en internasjonal utmerkelse. Foto: Torstein en

Juryen består av verdensledende arkitekter og planleggere, og ambisjonen er i løpet av et par år å utpeke de 21 arkitektfirmaene som vil være de viktigste i utformingen av bygg for det 21. århundre. Fem ble utpekt i fjor, og stavangerfirmaet Helen & Hard er blant de åtte som nå er tatt inn i den eksklusive gruppen.— Utmerkelsen går til firmaer som er fremtidsrettet. I tillegg til utforming, tar den også opp i seg aspekter som energi – og miljøkrav, og samarbeid med brukerne, sier Minnesjord Solheim til Fædrelandsvennen.

Vennesla kommune ønsket seg et fleksibelt bibliotek som kunne være noe mer enn en bokhule da de engasjerte Helen & Hard til å skape et nytt bygg klemt inne mellom samfunnshuset og voksenopplæringen. Det har de fått i den grad at det nå er omdøpt til "Kulturhuset", og bilder av de 27 buktende treribbene som fungerer som alt fra bokhyller til kafévegger går sin seiersgang verden over.

Vakrest i verden

Tidligere har den amerikanske nettavisen Huffington Post stilt spørsmål om biblioteket er det vakreste i verden, og det vies oppmerksomhet i utallige publikasjoner. Her hjemme ble det nylig kåret til "Årets trebyggeri 2011", og konkurrerer med sju andre bygg, deriblant Kilden, om Statens Byggeskikkspris 2012. — Det får også høy oppmerksomhet i verdenspressen, og omtales i fagtidsskrifter i land som Kina, Russland og Mexico, sier arkitekten.

Blant de mindre kjente omtalene er den nylige utmerkelsen i den New York-baserte kulturguiden på nett, Flavorpill. De har kåret verdens 25 vakreste biblioteker, og plassert Vennesla på toppen.

— Det har jeg faktisk ikke hørt om, men det er klart det er veldig moro å bli rangert på topp i den type guider. Selv om det nok er langt mer betydningsfullt for oss å vinne i "WAN 21", kan det den plasseringen bety noe for Vennesla som reisemål. Kommunens slagord er jo "Vennesla vokser videre", og ingen ting vil være mer hyggelig enn om i kan bidra til det, sier han.

Akkurat det slagordet har kommunen imidlertid nylig lagt i skuffen, men ordfører Torhild Bransdal er overbevist om at det nye biblioteket bidrar til vekst:

Overveldende

— Dette er jo bare helt overveldende, sier hun når hun hører om de nye utmerkelsene. Om det aktivt skal brukes som turistmagnet har de ikke rukket å tenke på ennå.

— Men det er klart at det gir oss en gratis drahjelp av dimensjoner, og jeg merker jo den økte oppmerksomheten bygget gir oss i Vennesla når jeg er ute og reiser, sier hun.

— Vi må nok også vurdere om vi skal bruke det i markedsføringen av kommunen. Hittil har vi vært vant til å ha to turistattraksjoner, nemlig Vigeland hovedgård og Setesdalsbanen, men har nå fått en ny, stor attraksjon, sier hun.

KrF-ordføreren sier Helen & Hards lille perle har gjort noe med selvfølelsen i Vennesla.

— Jeg er umåtelig stolt over at Ap, Sp og KrF turte å satse på dette bygget, og blir i grunnen bare stoltere og stoltere. Biblioteket gjør noe med identiteten til Vennesla, og stoltheten tror jeg nå har smittet over på den jevne mann og kvinne, sier hun.