IMPONERENDE: Terje Gordon Jensens trekunst “Medusa” ble valgt ut til Sørlandsutstillingen. Her forteller Grethe Hald om den mytiske kvinneskikkelsen som Jensen har valgt å illustrere. Verket kan kjøpes for 60.000 kroner. Foto: Espen Sand
MEDUSA: Medusa, den mytiske kvinneskikkelsen med hår av slanger, har Terje Gordon Jensen skjært ut i tre. Foto: Espen Sand
KLAR: Grethe Hald, utstillingskoordinator i Sørlandsutstillingen, forteller at alt er klart for utstilling av verker fra Sørlandets talentfulle kunstnere. I dag åpner dørene i Flekkefjord. Foto: Espen Sand
GUL: Mette Mygland fra Vest-Agder har laget denne dukken som blir stilt ut på Sørlandsutstillingen. Den har hun kalt "Skulptur Gul". Foto: Espen Sand
ÅRETS HOVEDMOTIV: Vest-Agders Joon Vaagsvold og han kunstverk "Lines" ble av juryen valgt ut som årets hovedmotiv for Sørlandsutstillingen. Dette bildet pryder årets katalog. Foto: Espen Sand

FLEKKEFJORD : — Vi er svært spent på om skulpturen holder stand frem til utstillingen i Flekkefjord er ferdig i begynnelsen av mai. Monumentet er laget av brøddeig og vi har en spurvefamilie som holder til i hekken like bak her. Vi vet heller ikke hvordan skulpturen vil tåle regnvær, smiler Grethe Hald, utstillingskoordinator for Sørlandsutstillingen.

Sørlandsutstillingen åpner fredag dørene ved Vest-Agder Museet i Flekkefjord. Björkendal er debutant under årets utstilling, og er en av ni utvalgte kunstnere fra Vest-Agder. Skulpturen laget av brøddeig ble avduket under gårsdagens pressevisning, og under dagens åpning vil taket den står under fjernes.

Sørlandsutstillingen starter i Flekkefjord og vil fortsette i Arendal og Skien frem til den avsluttes i midten av september.

Får nyte

KLAR: Grethe Hald, utstillingskoordinator i Sørlandsutstillingen, forteller at alt er klart for utstilling av verker fra Sørlandets talentfulle kunstnere. I dag åpner dørene i Flekkefjord. Foto: Espen Sand

Björkendal har laget en skulptur til hver av utstillingsstedene. Hald forteller at småfuglene derfor skal nyte kunstverket og at det ifølge kunstneren har en symbolsk betydning.— Vi pleier å si at "art is a risky business", og i dette tilfellet kan det tolkes bokstavlig. Prosjektet med brødskulpturene av Nina Björkendal er svært spennende og originalt. Dette var også noe juryen la vekt på i utvelgelsen av monument.

Selve kunstverket inviterer til refleksjoner rundt mat og for eksempel den store matmangelen i verden. Skoleklasser vil besøke utstillingen de nærmeste ukene og tematikken i kunstverket vil være et aktuelt diskusjonstema, mener Hald.

40 verk

Sørlandsutstillingen arrangeres i år for 42. året i strekk, og mønstrer i år 40 verk fra kunstnere i Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark. Hald forteller at juryen har valgt å redusere antallet kunstverk i år.

— Det skal henge høyt å bli en av de utvalgte kunstnerne til Sørlandsutstillingen, og det har juryen lagt vekt på. Derfor har de også redusert antallet verk. Det å bli valgt ut til Sørlandsutstillingen er noe mange kunstnere setter opp på sin CV. Det er også første gang mange kunstnere får verkene sine vurdert av en profesjonell jury. Jeg vil si at Vest-Agder ikke har flest kunstnere med i utstillingen, men de som er med har spennende verk, sier Hald, før hun legger til:

— Alle kunstnere kan sende inn tre verk digitalt. Samtlige verk som har sendt inn gir juryen en tilbakemelding, sier hun.

Spennende

Vest-Agder stiller for året med flere spennende debutanter. Blant annet trekunstner Terje Gordon Jensen med utskjæringen Medusa. Med dette verket illustrerer Jensen den mytiske kvinneskikkelsen Medusa, hvor håret symboliserer slanger. Den unge fotografen Stian A. L. Johansen (22) kom også gjennom juryens nåløye med fotografiet At noon.

— Jeg vil si at dette er et visuelt godt fotografi med et urbant preg. Det er en åpenhet i bildet som gjør at folk kan gjøre seg opp sin egen mening, sier Grethe Hald, som i mange år har jobbet som frilans kunstanmelder.

Årets hovedmotiv er laget av Joon Vaagsvold (30) fra Vest-Agder. Motivet Lines pryder katalogen for årets utstilling.