KRISTIANSAND : — Situasjonen for den klassiske utdanningen er ganske kritisk, og vi må se om vi kan gjøre noe lokalt for å gjøre den mer attraktiv, sier fakultetsdirektør Jan Oddvar Skisland ved Fakultet for Kunstfag på UiA.

Å spille fele, bratsj og cello ved UiA er fremdeles håpløst ukult blant søkerne, og i år er det bare 45 studenter på de 65 studieplassene fakultetet tilbyr i klassiske instrumenter. Fakultetsledelsen innser at ressursbruken kan måtte revurderes, og fristen de satte for seg selv i 2009 er allerede ute.

Jobbet for å finne tiltak

musikkstudenter2.jpg

I en høringsuttalelse fra 16. januar 2009 fra en arbeidsgruppe ved fakultetet står det: "Vi ønsker derfor å fortsette denne satsingen i inntil tre år for å se hvordan interessen for studiet og instrumentene utvikler seg".— Alt står og faller på hvor mange studenter vi klarer å tiltrekke oss. I vinter har en gruppe arbeidet med å finne tiltak vi kan sette inn for å bedre dette, for vi har ingen ønsker eller planer om å legge ned den klassiske utdanningen, sier dekan Alf Kjetil Igland ved Fakultet for Kunstfag.

Sist det var aktuelt å legge ned klassisk var høsten 2008. ## Utstrakt samarbeid

Det var da et studieporteføljeutvalg foreslo å bare la den mer populære rytmiske linjen fortsette på grunn av den lave interessen for å utdanne seg innen klassisk musikk ved UiA.

Alternativt foreslo utvalget å slå sammen klassisk og rytmisk, men dette siste var om mulig et enda mer upopulært forslag blant fakultetets ansatte og studenter.

Alt står og faller på hvor mange studenter vi klarer å tiltrekke oss

— Det ble bråk, ja. Å slå sammen de to linjene ble ikke spesielt utredet, og særlig det rytmiske fagmiljøet er imot dette. Men det er utstrakt samarbeid, og de er samlet i ett institutt, sier dekan Igland.

Levenet rundt klassisk i 2008/2009 endte med at universitetsstyret overlot mye av ansvaret for den videre utviklingen til fakultetet selv.

I et styrevedtak fra 24. juni 2009 vedtas følgende:

"Styret ber om å få seg forelagt en oversikt over utviklingen i søker- og studenttall for bachelorstudiene i musikk i løpet av våren 2011", og "fakultetet bes holde styret orientert om den videre utvikling hva angår klassisk musikk".

Klarer ikke fylle plassene

Men det har altså ikke blitt noe bedre, og fakultetsledelsen er dypt bekymret.

I år har antallet søkere til klassisk musikkutdanning ved UiA sunket til 47, mot 58 i fjor. Bunnåret var likevel 2005 med bare 19 søkere.

— Vi klarer rett og slett ikke fylle de klassiske studieplassene vi har, sier fakultetsdirektør Skisland. Til sammenligning har rytmisk linje i år 78 studenter. Søkertallene til andre klassisk-utdanninger i resten av landet stuper tilsvarende, ifølge Skisland, og trenden gjør seg også gjeldende i Danmark.

Nedlagt i Danmark

Vi klarer rett og slett ikke fylle de klassiske studieplassene vi har

— I Aalborg har de måttet legge ned den klassiske utdanningen på grunn av mangel på interesse. Nå må vi se hva vi kan gjøre lokalt for å gjøre det mer attraktivt for de få som ennå vil studere klassisk, sier Skisland.

— Det er fakultetsledelsens ansvar å gjøre utdanningen mest mulig attraktiv for studenter, og vi begynte med tiltak med dette for øyet da den nye ledelsen tiltrådte høsten 2011, sier dekan Alf Kjetil Igland. Foruten nye instituttledere utgjøres den nye ledelsen av ham selv og direktør Jan Oddvar Skisland.

— Jeg kan ikke se for meg at et lærested som Universitetet i Agder ikke skal ha en klassisk linje. Vi leverer for eksempel viktige lærerkrefter til kulturskolene og det lokale musikklivet, sier dekanus Igland.

Nytt hus

Ett av tiltakene fakultetet nå setter sin lit til er den nye samarbeidsavtalen med Kilden som nettopp ble offentliggjort. Studenter gis her mulighet til å få praksis i Kildens oppsetninger, både som utøvende og på produksjonssiden. Musikkutdanningen har også fått splitter nye attraktive lokaler på Campus etter at Sigurd Køhns hus ble åpnet.

— I tillegg kan UiA vise høye tall når det gjelder studenttrivsel, og vår avtale med Agder orkesterforening gir studentene ytterligere orkestererfaring. Det er også veldig viktig at vi kan tilby timelærerkrefter fra ansatte i KSO til studentene. Dette tror jeg vil tiltrekke studenter, og fram mot neste søknadsfrist vil vi fra høsten av legge vekt på å gjøre disse mulighetene synlige for potensielle studenter blant annet på universitetets nettsider, sier Alf Kjetil Igland.

Vil undervises av aktive utøvere

Jeg kan ikke se for meg at et lærested som Universitetet i Agder ikke skal ha en klassisk linje

— Dette samarbeidet er nok det viktigste tiltaket når vi nå skal gjøre et nytt forsøk. Det er viktig for mange studenter å bli undervist av lærere som er aktive utøvere, sier fakultetsdirektør Skisland.

Imens avventer administrasjonen ved UiA hvilke grep som tas for å redde klassiskutdanningen:

— Vi venter at fakultetet legger fram sine tiltak for styret i løpet av året. Det er nok ikke bare tiltak for å bedre søkertallene som trengs. Man bør også se hvordan ressursene kan disponeres på en annen måte, sier universitetsdirektør Tor A. Aagedal. Til høsten skal et nytt studieporteføljeutvalg i arbeid, og da kommer klassiskutdanningen under ny vurdering.