KRISTIANSAND : Mens bølgene går høyt rundt den kontroversielle flyttingen av Kjell Mardon Gunvaldsens stålskulptur øverst i Markens, er et kommunalt kunstutvalg i ferd med å ta form.

— Nye retningslinjer for kunst i det offentlige rom er bakt inn i den nye kvadraturplanen som skulle ha vært vedtatt før jul, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen.

Men ettersom politikerne har utsatt behandlingen av den planen både en og to ganger, har det heller ikke blitt nedsatt noe utvalg som kan vurdere kvalitet og plassering på kommunens kunstverk.

stein tore sorthe Foto: Lars Hoen

— Jeg regner med at det fattes endelig vedtak om kvadraturplanen før sommeren, og vi er nå i ferd med å sette sammen det rådgivende kunstutvalget, opplyser Sorthe.

To kunstnere

Om utvalget heter det at det "skal ha sterk kunstfaglig kompetanse" og bestå av fire personer. Det skal ledes av en representant for kulturdirektørens kontor og også ha et medlem utpekt av Kristiansand Eiendom. De to øvrige representantene skal komme fra henholdsvis Norske Billedkunstnere Agder og Norske Kunsthåndverkere Sør-Norge.

En forespørsel går i disse dager ut til Agder Kunstnersenter som får oppgaven med å oppnevne de to kunstfaglige medlemmene.

Blant de første oppgavene utvalget vil få, er formodentlig å vurdere forslag til alternativ plassering av Kjell Mardon Gunvaldsens stålfontene som parksjefen er i ferd med å utarbeide.

— Ja, det blir helt klart en sak for det rådgivende kunstutvalget, sier Sorthe.

— Samtidig må vi huske på at uansett hvordan vi snur og vender på det, vil det alltid være politikerne som bestemmer hva som skal stå hvor. Men nå får vi i hvert fall en solid kunstfaglig vurdering i forkant, sier han.

Høy kvalitet

I de nye retningslinjene for kunst i offentlige uterom i Kristiansand kommune heter det at kunsten skal "ha høy kunstnerisk kvalitet og det skal legges vekt på kunstnerisk variasjon, mangfold og nyskaping". Kommunen ønsker at både norske og internasjonale kunstnere skal være representert.Det nye kunstutvalget skal både vurdere kunst som ønskes innkjøpt av kommunen, kunst som ønskes gitt i gave til kommunen, og søknader om midlertidige utstillinger. Det skal også behandle "andre saker hvor det er behov for kunstfaglig kompetanse", og her vil eksempelvis behandling av allerede eksisterende kunstverk komme inn.

God tid

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe håper det nå settes av god til behandlingen av Kjell Mardon Gunvaldsens stålfontene.

— Alle er vel enige om at prosessen i forkant av avgjørelsen i byutviklingsstyret var feil. Nå må vi ta oss tid til å diskutere saken ordentlig, og vi har ikke hastverk. Skulpturen måtte i alle fall fjernes midlertidig for å gjennomføre opprustningsarbeidene i Markens gate. Nå må vi få en grundig vurdering av saken før det fattes en endelig avgjørelse.