SØGNE: Utstillingen skulle egentlig vært kommet i stand allerede for to år siden, men da gikk det ikke fordi Søgne gamle prestegård måtte ta på seg oppgaven med å være midlertidig bibliotek mens det nye rådhuset ble bygget. Men Lassem hadde tid til å vente, og nå er hun første kunstner ut når prestegården gjenopptar sin galleridrift. Lassem var hele tiden bestemt på at hun ville til Søgne, selv om det drøyde ut.

— Lokalene her er spennende og det setter en ekstra spiss på hele utstillingen. Det blir en intim affære med alle båsene og stolpene på tross av at lokalene er store. Jeg er strålende fornøyd med hvordan jeg er blitt mottatt her på prestegården og hvordan ting har blitt lagt til rette. Nå har jeg allerede vært her i flere dager, sier Lassem, som opprinnelig kommer fra Øvre Eiker.

Fornøyd kunstlag

Under åpningen av utstillingen søndag var hun langt fra den eneste som var entusiastisk. For Søgne kunstlag har det vært har det naturlig nok skapt noen hindringer i veien å stå uten utstillingslokaler.

NYE ARBEIDER: Yngvill Lassem forteller at alle de 51 bildene hun nå stiller ut på Søgne gamle prestegård er av nyere dato og at utstillingen trolig hadde sett ganske annerledes ut for to år siden. Foto: Ann Magritt Arnli

— Vi er utrolig glade for å ha kommet i gang igjen. Det kom overraskende på oss når vi plutselig måtte ut herfra med få måneders varsel i 2011. Vi ble også forespeilet at dette kun var for et år, men så drøyde jo byggeprosessen med det nye biblioteket og det endte opp på et år og åtte måneder. Vi har prøvd å holde noen utstillinger i den lille prestegården ved siden av, men det kolliderte med arbeidet til kulturskolen, så vi har vært nødt til å si opp mange avtaler med kunstnere, sier Marit Schaldemose i Søgne kunstlag.

Ville til Søgne

Lassem var derimot en av dem som valgte å vente til anledningen bød seg, og nå har hun til sammen fått opp 51 abstrakte malerier på veggene på prestegården. Bildene er relativt nye verk, og utstillingen har naturlig nok endret seg en del fra hvordan den i utgangspunktet så ut for to år siden.

— Ja, det er klart dette ikke er den samme utstillingen som jeg hadde planlagt for to år siden. Kunst handler jo om følelser og de endrer seg. I mellomtiden har jeg hatt utstillinger både i Stavanger, Moss og Trysil, sier Lassem.

ABSTRAKT: Lassem ønsker at betrakteren selv skal tolke inn innhold i bildene. -Det er jo det som er spesielt med abstrakt kunst. Man tolker det ut ifra hvor man er sitt eget liv. Foto: Ann Magritt Arnli

Program for to år

Kunstneren jobber for at størst mulig muligheter for tolkning fra publikum. Hun ønsker at folk selv skal oppdage noe når de ser på bildene.

— Når jeg maler er det som musikk som strømmer gjennom kroppen, en spesiell rytme. Hvor man er i sitt liv bestemmer hva man får ut av det man ser. Jeg ønsker at publikum skal tolke bildene på den måten som passer for dem, og oversette dem til sitt eget liv, sier hun.

PULS OG RYTME: - Jeg er opptatt av puls, rytme og bevegelse når jeg maler. Jeg jobber hele tiden og enten går det så bra at jeg må fortsette eller så dårlig at jeg ikke kan gi opp, sier Lassem. Foto: Ann Magritt Arnli

For kulturkonsulent Arild Røsstad ved Søgne gamle prestegård er det også gledelig at det nå åpnes for utstillinger igjen. Etter 15 år med galleridrift er det mange som har savnet prestegården som utstillingsplass.

— Det er jo det lokalene er laget for, men jeg skal ikke si at det ikke har vært hyggelig å ha bibliotek her. For det har det vært. Men det er flott å være i gang igjen, og framtiden ser lys ut. Vi har nå program for to år fremover, forteller Røsstad.