OSLO: Det skjer med visning av teppet "Dromedarene" (Skriket) fra 1994. Med det kritiserte Jakobsen tyveriet av Edvard Munchs berømte verk som ble foretatt rett foran nesen på arrogante kunsthistorikere på Nasjonalgalleriet. De sistnevnte ble avbildet som dromedarer etter skisser Jakobsen selv hadde tegnet i Kristiansand Dyrepark.

— Hun ville blitt så utrolig glad for dette, sier kunsthistorikeren Janne Leithe som i vinter ga ut boken "Vevd liv. Levd liv" om tekstilkunstneren fra Kristiansand som døde i desember i fjor, 85 år gammel.

KUNSTKRITIKK: Else Marie Jakobsen vevde inn ordene "j'accuse" - jeg anklager - i teppet "Domedarene (Skriket). De anklagede var kunsthistorikerne, fremstilt som dromedarer. Her viser konservator Frank Falch ved SKMU fram verket. Foto: Kjartan Bjelland

Lørdag åpner den årlige mønstringen av juryerte verk på Kunstnernes Hus for 126. gang, og Else Marie Jakobsens teppe er tatt med for å markere 100 års-jubileet for kvinners stemmerett. Det samme er et verk av Sissel Calmeyer, som også døde i fjor, og juryen begrunner det med at de begge er kunstnere som kombinerte faglig dyktighet og politisk engasjement i arbeider som utfordret konvensjoner innen tekstilkunsten.

Mens hun levde, deltok Else Marie Jakobsen på Høstutstillingen flere ganger, og satt også selv i juryen i flere år. Både der og i andre sammenhenger kjempet hun knallhardt for at tekstilkunsten skulle sidestilles med andre kunstformer.

— Hun ville også blitt veldig glad for at tekstilkunsten er så sterkt representert på årets høstutstilling, sier Leithe.

Blant annet deltar både Inger Johanne Rasmussen og Anne Karin Jortveit, begge opprinnelig fra Kristiansand, med tekstilarbeider. Øvrige deltakere med tilknytning til byen er Tor Einstabland og Christina Leithe Hansen, begge med foto ,og Andreas Tellefsen med tegning. Annette Stav Johanssen bidrar på en performance, også den har tittelen "Dromedar".

Totalt vises det i år 109 verk av 95 kunstnere, og av dem er 45 debutanter. Verket til veteranen Else Marie Jakobsen er utlånt fra Sørlandets Kunstmuseum.