KRISTIANSAND: — En dårlig film som kinoen er pålagt å sette opp, kan fortrenge en langt bedre film som folk vil se, sier Frps gruppeleder Tor Utsogn.

Mandag vedtok kommunalutvalget å selge 49 prosent av aksjene i den kommunale kinoen i Kristiansand. Konsulentselskapet Deloitte mener aksjene kan ha en verdi på 11 millioner.

I forbindelse med salget, skal også kinoens konsesjonsregler forandres. Frp jobber for å fjerne begrensningene i dagens konsesjonsregler som blant annet pålegger kinoen å sende 40 prosent europeisk film.

BLIR SOLGT: Mette Gundersen kjempet mot salg av kinoen i Kristiansand, men ble nedstemt i kommunalutvalget på mandag. Her sammen med rådmann Tor Sommerseth og ordfører Arvid Grundekjøn. Foto: Kjetil Reite

Mer verdi

Mandagens vedtak betyr at Kristiansand kommune beholder både aksjemajoriteten i kinoen og at de fortsatt vil eie Fønix-bygget (se faktaramme).

Det er også kommunen som skal bestemme konsesjonsreglene for en delvis privatisert kino. Disse vil bli forandret før salget. Tor Utsogn mener konsesjonsreglene må forandres, blant annet for å gjøre kinoen mer attraktiv for en framtidig kjøper.

— I alle andre kommunale selskaper tilstreber vi å gi ledelsen fritt spillerom for å drive så lønnsomt som mulig. Men i Kristiansand er kinoens ledelse pålagt av bystyret å ta kulturpolitiske hensyn, sier Utsogn.

— Hvis dere får gjennomslag betyr vel det mer amerikansk film?

— Ja, hvis kinopublikumet ønsker å se mer amerikansk film, skal kinoen ha anledning til å vise mer amerikansk film, sier Utsogn som viser til at en film som "Sirkus Colombia" kun hadde fire besøkende.

Profitt

Det er bystyret som skal bestemme om kinoen skal selges, men allerede nå er det klart at det er flertall for å selge 49 prosent. I kommunalutvalget var det kun Arbeiderpartiet som stemte imot.

De vil ikke ha de internasjonale selskapene Egmont eller SF Kino inn på eiersiden, slik tilfellet er i Oslo, Bergen og Stavanger.

— Vi frykter at en ny, privat aktør vil være mer opptatt av profitt. Det vil bety en helt annen profil på kinoen enn det som har vært til nå, sa Mette Gundersen i kommunalutvalget.

Hun er redd kinoen ikke lenger vil være så opptatt av lokale prosjekter. Hun ser heller ingen grunn til at kommunen skal selge et selskap som de siste årene har gitt dem utbytte.

Kino Sør gikk med 4,3 millioner i overskudd i 2012.

Sikre framtiden

De borgerlige partiene mener kommunen må selge seg ut av kinoen blant annet for å få inn en profesjonell aktør på eiersiden og sikre kinoens framtid.

— Denne saken har mange paralleller til salget av Agder Energi. Det er ikke sikkert Agder Energi hadde vært der de er i dag uten en stor, tung aktør på eiersiden, sa Jørgen Kristiansen (KrF) i kommunalutvalget.

Han sier det er usikkert hva kommunen kan få for aksjene og viser til at hvis kinoen skal fortsette å drifte den lite lønnsomme Barnefilmfestivalen, blir også verdien av kinoen lavere.

Tilbakeholdne

Selv om KrF og Høyre støtter salget av kinoen, er de mer tilbakeholdne når det gjelder konsesjonsreglene.

— Vi mener det er viktig med bredde og opplever at konsesjonsreglene har vært viktige for både voksen- og barnefilmtilbudet, sier Norunn Tveiten Benestad (H) som ikke kan gi noe klart svar på om begrensningen på amerikansk film skal fjernes.

Det vil heller ikke varaordfører Jørgen Kristiansen.