ÅMLI: — Dette er det flotteste jeg har sett, sier Stein Torleif Bjella, mens han rusler gjennom festivalområdet i Åmli.

Forbi scenen hvor Unni Wilhelmsen har lydsjekk. Forbi de små sjarmerende bodene hvor de selger Åmlis spesialretter. Forbi den idylliske strandcampen hvor fansen slapper av - til brygga, hvor Nidelva renner bekymringsløst forbi.

— En liten, intim festival som fokuserer på låtskriving. Det er ganske unikt. Det er perfekt, sier Bjella.

Og lurer på om sola virkelig skal beholde grepet rundt festivalområdet. Om han skal bli nødt til å spille sine sørgmodige viser i fint vær - til forandring.

— Det regner som oftest når jeg spiller. Og det passer jo egentlig helt greit.

Inspirerende

Visekongen skal spille før Åmlis egen Jonas Alaska under Heimover lørdag kveld. Og de to har mye til felles. På hvert sitt språk har de fornyet - og kanskje til og med forbedret - den norske visetradisjonen.

— Bjella har tatt låtskrivingen et skritt videre i Norge. Første gang jeg hørte ham tenkte jeg "endelig noen som klarer å få fokus på lyrikk". Det hadde manglet en stund. Han er en inspirerende type – og selv om tekstene alltid blir fremhevet, så må man ikke glemme at melodiene også er ganske rå, sier Alaska.

Og legger til:

— Hadde jeg hadde hatt en så fin Ål-dialekt, så ville jeg også sunget på norsk. Men jeg kan ikke synge med dette skurret her, skarrer han.

Men da protesterer Bjella.

— Det skjønner jeg ikke. Klart du kan. Men jeg må jo si at jeg er fan av at du synger på engelsk. At du vil på vikingferd og legge Europa under deg. Jeg skulle gjerne hatt de ambisjonene, sier han.

Lekende

De to gjør en relativt uformell avtale om at når Bjella begynner å skrive på engelsk, skal Alaska skrive på norsk. Men mannen bak viseklassikerne "Heidersmenn" og "Vonde visu", mener Åmli-artisten allerede har funnet suksessformelen.

— Han er ekstremt begavet. Den lekende musikaliteten er smittende og inspirerende. Og du er jo så ung! Likevel er du fiks ferdig som artist, Jonas. Det er imponerende at du har levert et så godt håndverk allerede, sier Bjella.

Unni Wilhelmsen har allerede gjort ferdig sin konsert i Åmli. Bjella og Alaska er de neste på scenen, før Team Me avslutter det hele i kveld.