— Vi har lagt et fundament over hele verden, sier Kjetil Nordhus, og snakker om Brasil. Mexico. Indonesia. USA. Tristania har et navn blant metallfans overalt. Denne uka gir de ut sitt album nummer syv, "Darkest White". Bandets andre med venndølen Nordhus.

— Vi er blitt mer kjent med hverandre musikalsk siden den forrige plata. Det har hatt mye å si for låtskrivingen. Låtene er skrevet med tanke på hvilke ressurser vi har i bandet, sier Nordhus, som er én av flere vokalister i Tristania.

Tidsriktig

Bassist Ole Vistnes står for de fleste musikalske ideene, mens kristiansander Christer André Cederberg har produsert plata.

— Han har skrudd sammen et veldig tidsriktig lydbilde. Og han var klar på at han ville forsterke elementene fra den forrige plata. Det tunge skulle være tyngre, det som hadde driv, skulle ha mer driv. Det poetiske skulle være mer poetisk. Vi reindyrker alle elementene denne gangen, sier Nordhus.

Tekstene han synger på det nye albumet tilhører trommeslager Tarald Lie Jr, som venndølen mener er en enestående tekstforfatter.

— Tekstene er viktig for meg som vokalist, og Tarald har en særegen måte å skrive på som jeg liker veldig godt. Det er en drøm for meg å synge de tekstene, for de er så musikalske, sier Nordhus, som også har fått med seg den meritterte kunstneren Eliran Kantor på laget. Han har laget coverkunsten som illustrerer Lies tekstunivers.

Ukjent territorium

Metallsjangeren har mange underkategorier, men Nordhus er usikker på hvor han vil plassere Tristania.

— Vi føler naturligvis at vi ikke hører hjemme i noen av dem. Tristania har alltid vært et band som har dykket inn i litt ukjent territorium. I begynnelsen var de med å definere "gothic metal" og det henger vel igjen fortsatt, men jeg er ikke sikker på om jeg vet helt hva det er.

— Som Sørf-leder er du midt oppe i alle slags sjangre hele tiden. Hva er det som tiltrekker deg med metall?

— Det appellerer mer og mer jo eldre jeg blir. Jeg hører nok ting i den sjangeren som et utrent øre ikke vil høre. Men jeg er egentlig ikke så opptatt av sjanger, jeg føler at jeg hører hjemme litt forskjellige plasser. Og favorittartisten min er fortsatt Tom Waits...

Høye ambisjoner

Senere i år skal Tristania til Costa Rica, og det jobbes med flere datoer i Sør- og Mellom-Amerika. I august spiller bandet på verdens kanskje aller største metallfestival, Wacken Open Air, i Tyskland. Der har Nordhus spilt før, men denne gangen står han på hovedscenen.

— Sist var det 15.000 og det er rekord for meg. Det blir spennende å se om vi kan slå den. Sånne opplevelser er veldig fjernt fra hverdagen og dét er gøy, sier vokalisten, som erkjenner at ungdomsdrømmen om gjennombrudd og millionsalg er lagt død.

— Men vi har veldig høye kunstneriske ambisjoner. Det er et mål å lage gode plater, utvikle oss live og reise rundt og oppleve ting som man ellers ikke ville få oppleve. sier Nordhus.