GRIMSTAD: — Man må jo ha interesse for Munch, det er jo jubileumsåret hans, sier Inger-Grethe Flatner Baehr (73) i foajeen på Grimstad kulturhus noen minutter før multikunstner Ketil Bjørnstad entret scenen.

Hun er her sammen med venninnen Ingeborg Aasnæs (73), som i år la ferien sin til Grimstad under Sørlandets Litteraturfestival.

— Det var nok ikke tilfeldig. Vi har vært på et interessant filosofisk foredrag i fire timer nå. Dette er et veldig flott arrangement. Vi er imponerte, skryter hun.

Skrev Munch tekster?

FESTIVALSJEFEN: Torolf Kroglund, festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, også kalt Sørlandets Litteraturfestival, vil gjerne overraske sitt publikum. Foto: Kristin Ellefsen

Som en del av Ibsen— og Hamsun-dagene, eller Sørlandets Litteraturfestival 2013, fremførte forfatter, pianist og komponist Ketil Bjørnstad Munchs tekster, i ord og tone. I tillegg til en av verdens største kunstsamlinger, etterlot nemlig Edvard Munch seg også et enormt tekstmateriale. Omfanget av materialet beregnes til ca. 13.000 sider tekst og består av alt fra litterære dagbøker, brev og brevutkast til utstillingslister, handlelister og notater. Det er på bakgrunn av dette at Bjørnstad fremfører sin musikk og sine tekster foran rundt 150 begeistrede publikummere denne torsdagskvelden. Bjørnstad er en formidler av det sjeldne slaget, og veksler fiffig mellom vakre musikalske verker fra sitt flygel, til tekster om Munch, hans virke og hans liv.- Etter å ha arbeidet med Munch i mange år ser jeg hvor mange likheter det er mellom ham, Ibsen og Hamsun. Derfor er det flott å få spille på Ibsen- og Hamsun-dagene, forteller Bjørnstad og setter seg ved flygelet.

Vil overraske

GOD FORMIDLER: Ketil Bjørnstad fremførte både tekst og toner, både om og inspirert av Edvard Munch i Grimstad kulturhus torsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen

Festivalsjef for det hele, Torolf Kroglund, ser frem til Bjørnstads tolkning da Fædrelandsvennen møter ham før forestillingen.— Dette gleder jeg meg til. Munch er innmari bra, fordi det er så mye følelser der. Så mye angst og lidenskap, forteller han og legger til:

— Målet mitt med festivalen er å overraske litt. At publikum forventer noe, og så får de noe litt annet. Og at de blir både underholdt og opplyst på samme tid. De må ta med seg noe hjem også.

Han er generelt sett fornøyd med oppmøte på festivalen, som varer fra 6. til 11. august.

— Vi ligger der vi skal ligge rent økonomisk. Onsdag var det veldig bra, men litt færre i dag. I morgen derimot forventer vi mange, da er det mer for yngre, blant annet improvisasjonsteater på Apotekergaarden.