KRISTIANSAND: — Kvinner er nok for dårlige til å bare gjøre det, de tenker for mye på konsekvenser, sier Anette Bylund (28), en av kvinnene bak musikkfestivalen Måkeskrik.

Ja, for de er bare kvinner i administrasjonen. Noe festivalen også vil bære preg av, mener dem selv.

— Man merker nok at festivalen som helhet er laget av kvinner, vi er nøye med det meste. Det vil til og med stå egne folk på området som oppfordrer folk til å bruke antibac, ler Renathe Bekkeli Etterlid (27) og legger til:

— Vi er opptatt av detaljene, som blomster og lys og sånt. Jeg mistenker nok at det skyldes at vi er damer.

Wow-opplevelsen

26. og 27. juli arrangeres Måkeskrik i Bendiksbukta for andre året på rad. Festivalens program i år vitner om et hardt og alternativt uttrykk, med band som Kvelertak, Dråpe og Bendik. Jentene selv mener de tilbyr noe for alle, og har en nedre aldersgrense på 16 år.

HEADLINER: Det kritikerroste bandet Kvelertak, fra Rogaland, gjester blant annet Måkeskrik i slutten av juli med sin metalinspirerte punkrock. Foto: Jon Anders Skau

— Vi har en ganske åpen musikalsk profil med noen kjente og noen ukjente band. Vi satser på intimitet og på "wow"-opplevelsen. Jeg husker fra når jeg selv var på Quartfestivalen, så var det jo de banda jeg aldri hadde hørt om før som gav meg de største opplevelsene, sier festivalsjef Cathrine Sørensen (35).

Det var hun som hadde ideen om en ny festival på Odderøya. En idé som hun bare måtte gjennomføre en sommer det var færre festivaler enn vanlig i byen. Så i fjor gjorde hun det, fikk med seg en jentegjeng, og booket band som Turboneger, Oslo Ess og Hanne Kolstø på plakaten. Men det store publikumsantallet uteble.

— Vi vil ikke fokusere på tall nå, nå ser vi bare fremover mot årets festival. Bendiksbukta er det fineste festivalområdet i Norge, og vi skal lage den beste festivalen, sier hun.

- Vi mangler nei-genet

Som kjent er det gutter som i stor grad dominerer musikkbransjen, og spesielt festivalbransjen. Jentene bak Måkeskrik håper de nå kan inspirere andre.

— Det er fint at vi er kommet så langt her i verden at vi kan gjøre noe med den skjeve fordelingen, så vi håper å starte en trend. Festivaler er gjerne basert på en idé fra et eller annet guttevorspiel. Eller nachspiel. Vår bærer mer preg av at vi mangler nei-genet, sier Renathe.

— Stikkord for festivalen vår er ærlig og kompromissløs, legger Anette til.

Den intime opplevelsen

Jentene har en ambisjon om å drive med dette flere år, og understreker at det gjerne tar tre år å bygge opp en festival. Selv om de heller ikke vil bli for store.

— Vi vil opprettholde den intime opplevelsen, og vil ikke nødvendigvis bli kjempestore. Det er ikke pengene vi går for, for å si det sånn, avslutter festivalsjef Cathrine.