KRISTIANSAND: Bygget som er byens best besøkte kulturinstitusjon har i årevis vært plaget av råte, rust og lekkasjer og har fortsatt behov for vedlikehold i millionklassen. Samtidig er interiøret sterkt preget av livet slik det var før den digitale tidsalder. Nå tas de første skritt inn i fremtiden.

— Vi håper å kunne starte ombygningen så snart som mulig, og gjennomføre planene i løpet av tre år, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien til Fædrelandsvennen.

6.mars lysnet det for bøkenes bastion da Stiftelsen for store kulturanlegg, populært kalt Lille-Cultiva, ga tilsagn om 4,5 millioner kroner for å modernisere bibliotekets avdelinger både for barn og voksne.

Dataverksted og kafé

Dataverksted, dataspillrom, lesehule for små barn, arrangementsområder og oppjustering av lesesaler, sittegrupper og veiledningsrom er bare noe av det som biblioteksjefen har av konkrete planer. Ny kafé midt i bygget er en annen nyskapning hun håper å få på plass.

— Gleden var stor da vi fikk tilsagn om disse pengene, sier biblioteksjefen.

Totalt har ombygningen en prislapp på 10,5 millioner kroner, og betingelsen for at Lille-Cultiva gir pengene fra seg, er at det resterende beløpet kommer på plass.

— Vi har også en søknad på 1,1 millioner kroner inne hos Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet som vi håper å få innvilget, sier Undlien.

Kommunens bidrag

Da gjenstår fortsatt 4,9 millioner, og styreleder Jan Oksum i Lille-Cultiva skriver i sitt tilsagnsbrev at tilskuddet deres "forutsetter at Kristiansand kommune, eller andre, finansierer den øvrige andel av de beregnede investeringer". Det settes også som forutsetning at ombyggingsprosjektet er realisert innen utgangen av 2015. — Det er ingen hemmelighet at det er ekstremt trangt nåløye for å komme inn på det kommunale investeringsbudsjettet. Men dette blir helt klart et tema i utarbeidelsen av budsjettet i årene som kommer, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Biblioteket er imidlertid del av et satsingsområde i byens nye kulturstrategi, og så sent som 13. februar vedtok Kristiansand bystyre for aller første gang en bibliotekplan. Videreutvikling av det digitale biblioteket og fortsatt styrking av de tradisjonelle bibliotektjenestene er to av hovedmålene i planen. Nå gjenstår det å se om det følger penger med handlingsviljen.

— Vi vil nå undersøke alle typer finansieringsmuligheter, og det gir helt klart en ekstra motivasjon at vi har fått tilsagn fra Lille-Cultiva, sier Sorthe.

Taket tettes

Uavhengig av moderniseringen pågår også et omfattende vedlikeholdsarbeid på bygningen som i 2008 ble stemplet på grensen til kondemnabel i en knusende tilstandsrapport.

Til nå er det brukt om lag 20 millioner kroner på nytt brannvarslingsanlegg, utskiftinger av vinduer og reparasjon av fasader. I år vil 3,5 millioner kroner gå med til utbedringer av tak og vinduer, og når det er ferdig, trengs det forsatt vedlikehold for om lag 17 millioner kroner.

— Men 22. juni skal taket være tett. Det er vi lovet, sier Anne Kristin Undlien.

Under det håper hun å skape et moderne bibliotek.