Bergenske skyer truer over New York, og det er fare for regn. Amerikanerne har så vidt begynt å sette opp juletrær, men selve julestemningen lar seg vente på selv om de prøver hardt.

Slik skildrer Sondre Lerche storbyen han befinner seg i på siste kvelden av USA-turneen.

Intime solokonserter Kveldens konsert i New Jersey er turneens siste, og Lerche er fornøyd med de siste månedenes arbeid.

— Det har vært en veldig hyggelig turné med veldig gøye konserter. Det har bare vært meg på scenen, og det er fint å kunne gjøre solokonserter med en litt mer intim setting etter mye turnering med bandet, forteller han.

— Dessuten har det vært mange «all ages»- show denne gangen, hvor ungdommer kan komme inn, og det er alltid gøy. Du merker det med en gang.

Skrytes opp i skyene Nok et godt år nærmer seg slutten for 25-åringen, som har opptrådt på amerikansk TV, skrevet soundtrack til en Hollywoodfilm og fremdeles skrytes opp i skyene av forskjellige medier, nå sist Amazon.com, som mener at «Dan In Real Life»-soundtracket er årets tredje beste utgivelse.

Men Lerche tar suksessen med ro, og nekter å la seg rive med av alt skrytet.

— Jeg må bare jobbe hardt med å lage god musikk og håpe at folk der ute liker det. Sånn sett har det vært et veldig produktivt år, sier han.

Kritisk til «hyping» Og a pro pos medieskryt: Bergens Tidendes leserombud stilte nylig spørsmålstegn ved «hypingen» av norske artister, spesielt de som gjør det bra i utlandet. Hva synes Lerche om dette?

— Folk er jo interessert i utenlandsbragder, men jeg synes noen ganger at det er lite realisme involvert. Kanskje det trengs for å gjøre det spennende for leserne.

Takknemlig for jobben - Filmsoundtracket er bare en av mange ting jeg gjør, for eksempel. Hovedsaken er jo turneringen fordi jeg er liveartist og musikken min kommuniserer best på den måten, sier han.

— Jeg har jobbet i USA i fem år nå, og det handler om å gå ut og spille og gjøre jobben min mer enn noe annet. Jeg er utrolig takknemlig for å kunne jobbe med dette, både i her og hjemme, men det er ikke noe hokus pokus, sier Lerche og refererer til opptredenen på tv-programmet David Letterman tidligere i år.

— Å spille live på tv-program er som et stort konsertoppslag, og det var kjekt, men det begynner å bli 40-50 år siden folk slo igjennom på grunnlag av én tv-opptreden.

Drar hjem for å slappe av Nå har han bare én plan: å ta det med ro. Det skjer i hjembyen, hvor han har tenkt å jobbe med nytt materiale, blant annet på stedet han spilte inn sine første låter, nemlig i studioene Gjøa og Duper.

— Jeg har gitt ut tre plater på et og et halvt år, så folk kommer ikke til å abstinenser om jeg tar en liten pause, ler han.

— Når jeg tar meg fri er det for å skrive låter, så det betyr ikke at jeg slutter å jobbe. Å lage sanger er basisen i det jeg gjør, og det er viktig å holde fast på det som er grunnen til at man er musiker.

Har savnet Bergen Og julefeiringen skal naturligvis finne sted hjemme i Bergen.

— Jeg har selvfølgelig savnet Bergen, men det som er bra er at jeg stadig vekk kommer hjem. Det er ikke så langt over dammen lenger.