KRISTIANSAND: — Jeg pleier å ha stemmen til Renée Zellweger, og det tar jeg som et kompliment, sier skuespiller Janne Formoe.

For tiden spiller hun i «Svindlere med stil» på Chateau Neuf, men 2. juledag blir det premiere på hennes innsats i den norske versjonen av «Biefilmen». I originalversjonen er det komikongen Jerry Seinfeld og Oscarvinner Renée Zellweger som trakterer hovedrollestemmene. Andre celebriteter som har lånt ut stemmebåndene er Oprah Winfrey, Kathy Bates og Chris Rock. Her hjemme består dubbelaget av blant annet Anders Hatlo, Johannes Joner og Trond Fausa Aurvåg.

Egen dialekt

Filmen handler om bien Barry, som ønsker å få mer ut av livet enn å jobbe i honningproduksjonen. Han våger seg ut i verden, blir venner med blomsterhandleren Vanessa, og finner ut at menneskene stjeler bienes produkt for videresalg. Dermed gjør han som amerikanere flest og saksøker - ingen ringere enn hele menneskeheten. Og til dette konseptet har Formoe stilt sin hes-sørlandske røst til rådighet.

  • Det er gøy å bruke dialekten min. Jeg synes den er en fin ting å bruke når vi først har dialekter i Norge. Og sørlandsdialekten er jo den fineste, understreker hun.

Egen vri

Formoe har jobbet en del med dubbing tidligere, blant annet som Angie i «Stor ståhai» - som også opprinnelig var en Zellweger-rolle. Hun ser dubbing som en utfordring på flere måter:

— Du har kun stemmen å bruke, så du må legge alle uttrykk i den og variere veldig. Men når du får animasjonen i tillegg, blir det en helhet til sammen.

Hun ser originalfilmen først for å sette seg inn i rollen, og synes ikke det å se «oppskriften» blir hemmende.

— Jeg må jo prøve å finne min egen måte å gjøre det på. Det gjelder å bli inspirert, uten å stjele for grovt, ler Formoe.

Løfter filmen

Kinodirektør ved Kristiansand kino, Petter Benestad, skryter kraftig av hennes innsats som blomsterhandleren Vanessa.

— Janne gjør rollen til Renée Zellweger veldig bra. Hun løfter hele filmen, forsikrer han.

«Biefilmen» anbefaler Formoe til både barn og voksne som ønsker å unnslippe julestria en stund.