Foto: Ann Magritt Arnli

KRISTIANSAND: — Selv om festivalen betyr mye for byen, nærmer vi oss nå en grense for hva vi kan være med på, sier ordførerkandidat Per Sigurd Sørensen (H).

Etter årets dramatiske nestenkonkurs midt i festivaluka, krever Sørensen store endringer.

- Nok er nok

  • Utgangspunktet må være at vi ikke kan ha en rockefestival som er finansiert med offentlige penger, sier Sørensen og viser til sin egen jobb i bank.

  • Der er det også et spørsmål om hvor lenge vi skal holde liv i bedrifter som går dårlig.

— Er denne grensen nå nådd for Quart?

  • Det vi gjorde i år var riktig. Ellers hadde festivalen vært død. Men det er klart det er en balanse her, og et sted må vi si at nok er nok.

Sørensen understreker at han håper festivalen overlever. Men han ønsker at det kommunale bidraget må være i form av å gi festivalen gode rammebetingelser. Ikke økonomisk nødhjelp.

Og han understreker at det må store omlegginger til fram mot en eventuell festival neste år.

  • Det går bare ikke an å komme på tirsdagen i festivaluka og innse at kassa er tom. Det må tas noen skikkelige grep, slik at ikke alt står og faller med været eller et par headlinere.

— Er dagens festivalledelse den rette til å ta slike grep?

— Det har jeg ikke noen klar formening om. Men økonomistyringen har i alle fall ikke vært imponerende, mener Sørensen.

Vil ha styring

SVs gruppeleder Harald Hageland mener også at det ikke kan fortsette som nå. Han krever at kommunen får større innflytelse på driften enn i dag.

  • Hvis kommunen skal stå ansvarlig for Quart til enhver tid, må samtidig kommunen få en større del av styringen. Her må det være en sammenheng. Kommunen kan ikke bare være en Sareptas krukke for Quart.

— Hva konkret bør kommunen ta kontrollen over?

— Det er klart at Quart selv bør ha hånd om det kunstneriske innholdet. Men det er jo tydelig at ledelsen der ikke har tilsvarende kompetanse på den økonomiske styringen, sier Hageland.

Ikke skremt

Aps ordførerkandidat, Mette Gundersen, er på sin side ikke skremt fra fortsatt kommunal støtte til Quart.

  • Overhodet ikke, sier hun. Og mener samtidig landsdelens største bedrifter må på banen som sponsorer. Hun mener det også må åpnes for en debatt om private investorer.