KRISTIANSAND: Artist og kristiansander Erik Faber (29) forteller i siste nummer av Absolutt KRS om sitt anstrengte forhold til kristen tro.

Han referer til tiden i ungdomsskolebandet han herjet aulaene med tidlig på 90-tallet. Han spilte gitar, for han var redd for å synge. Det var opprørsk musikk, blant annet mot kristendommen, som sto på repertoaret, og Faber bidro som låtskriver:

— En av låtene vi klarte å lage het faktisk "I Kill Poodles for Satan", mimrer Faber, og tilfører med dette uttrykket " puddelrock" en ny dimensjon.

Fnyser av politikerne Erik Faber møter journalisten med et " glimt av sjarmørsmilet som ligger på lur bak sigarettrøyk og bakrus " for å snakke om musikk, kristentro, Quart og politikernes innblanding i festivalverdenen.

— Det er så stusselig å se at politikerne nå plutselig skal gjøre vinning på Quarten. At de er så kule og ungdommelige. Føkk det altså, sier Faber, og klarer ikke helt å se politikere som ordfører Jan Oddvar Skisland i Quart-land.

— Jeg ser ikke helt for meg at Skisland skal drive å booke artister til festivalen, sier Erik Faber og "rister på hodet".

I intervjuet adresserer Faber mangelen på en god livescene i Kristiansand, og han synes det er trist at det ikke har blitt nok "fokus på at Kristiansand har fostret mange bra musikere." Dessuten synes han det er litt kjipt at han ikke selv har fått noe økonomisk støtte til turneene sine.

Anti-tro-rørsla

Men en del av intervjuet handler altså om mannens forhold til kristen tro.

Den til Sørlandet tilbakevendte, men på ingen måte omvendte Faber går nemlig hardt til verks mot kristendommen i siste nummer av gratisavisen. Han forteller med stor innlevelse om antikristelige tusjtegnede slagord på penalet sitt i skoletida.

— På ungdomsskolen hadde jeg veldig behov for å gjøre opprør mot den kristne greia. Jeg leste hedningesamfunnets tegneserie, og så var det noe som het Anti-tro-rørsla, så jeg hadde liksom ATR på penalet. Og sånn "Jesus er veien, gå derfor i grøfta". Det synes jeg var kjempegøy, sier Faber, og innrømmer at det meste var guttestreker som kanskje ikke stakk så dypt.

Vil skille kirke og stat Faber var opprørsk mot kristendommen som tenåring, men innrømmer at meningene kanskje er enda sterkere i dag, og at morfarens sykdom har sådd en mer fundamental tvil:

— Om jeg ikke har trodd på Gud før, så gjør jeg det ihvertfall ikke nå. Jeg har sett morfaren min ligge med sterke smerter og rør i halsen i to måneder, og kan ikke se noe "sense" i det hele tatt, sier Faber, og mener det er på tide at staten slutter å sponse kirken som institusjon.

— Jeg har respekt for folks tro og overbevisning, men jeg synes at kirke og stat bør skilles. Hvis folk er så hypp på å ha alle kirkene, så får de heller bare danne en forening og betale for det sjøl, sier Faber i et tydelig innlegg i stat/kirke-debatten.