Elmore Leonard blir 80 år i år. Likevel leverer han med jevn stadighet velskrevne, kjappe thrillere. Mange av dem er blitt suksesser på verdensbasis. Flere av dem er filmet, nok der å nevne «Jackie Brown», «Out of Sight» og «Get Shorty» med Gene Hackman og John Travolta.

«Be Cool» (man har beholdt originaltittelen i norsk oversettelse) er en direkte oppfølger til «Get Shorty». Romanen skal filmes, også denne gang med John Travolta som det velkledde snakketøyet Chili Palmer.

Elmore Leonard har skrevet romaner siden 1953, da debuterte han med «The Bounty Hunters», ikke «the Bounty Hunks», som forlaget skriver. I de første ti årene skrev han hovedsakelig westerns. Noen av dem er det er skapt minneverdige filmer av, blant andre «Hombre» med Paul Newman. Men det er gjennom de siste 25 års thrillere han er blitt et verdensnavn.

Og: Visst er selve plottene hans solide og vanntette nok, jada. Men det en husker — og som fryder en stort underveis - er hans sterke fornemmelse for situasjoner, for typetegning - og for dialoger.

Ved å lese ham får du ofte en følelse av å sitte å lytte til en dreven forteller i en pub. En som har dynamikk i fremdriften, en som kan fargelegge beskrivelsene, en som virkelig kan gjengi replikker. Kort sagt: En god historieforteller.

Og en god historie er «Be Cool». Chili Palmer fra «Get Shorty» er nå blitt en Hollywood-produsent, han har to filmer bak seg. Han vil skape en film om dagens musikkindustri. Derfor trenger han å gjøre en smule research. Og dermed befinner han seg i et fargesterkt, durkdrevent og hardkokt miljø, blant russisk mafia, ganstarappere, helt alminnelige musikere og helt ualminnelige mordere. Det ender med at han må etterforske et mord der han selv er den hovedmistenkte. Og se så om han ikke møter sangerinnen Linda Moon. Han forelsker seg grundig i henne. Samtidig med alle bisarre treff og harde kollisjoner må han overbevise seg selv og omverdenen om at han har den fulle og hele kontroll.

Sum: Å kalle dette for fengslende og underholdende, er kun forbokstavene - man sluker det hele i et jafs!

Knut Holt

BOK

Be Cool

Forfatter: Elmore Leonard

Kriminalroman

Oversetter: Leif Helgeland

Kagge Forlag