2006 er uten tvil året for live-album blant norske artister. Madrugada, «Gitarvennene», Kaizers Orchestra og Vamp er noen av de store norske som har sluppet konsertalbum.

— Det er en veldig overraksende trend, forteller Asbjørn Slettemark, plateanmelder og redaktør i bransjebladet Faro Journalen.

— Om trenden fortsetter er vanskelig å si, mener Slettemark.

Interessen for slike album har vært enorm dette året, med «Gitarvennen» Kurt Nilsen, Askild Holm, Alejandro Fuentes og Espen Lind i spissen med godt over 200.000 solgte album.

Store

— Vamp har solgt over 100.000 på få uker. Og synonymt med salgssuksessen har vært at det er de ordentlige store og etablerte norske artistene som selger.

Slettemark tror ikke dette er en suksessoppskrift for alle norske band.

— Jeg tror dette er noe som fungere for de kjente og vel etablerte bandene. De som kjøper albumene er nok folk som har vært på konsertene, og vil ha et minne om stemningen, mener Slettemark.

Det er Jon Vidar Bergan enig i. Bergan har akkurat skrevet boken «Store pop- og rockeleksikon».

— Nordmenn er glade i å gå på konsert, jeg tror de vil ha noe som kan minne dem om en konsertopplevelse mens de kjører bilen til hverdags.

Morten Abel

Og når det kommer til hvem som kan gi ut slike album, og få suksess, er forfatteren enig med Asbjørn Slettemark.

— Ja de må være store og veldig populære, mener han. Og skyter videre inn.

— De må også ha gitt ut noen plater før. Jeg tror Marit Larsen har mindre sjanse til å få suksess enn noen som har gitt ut flere plater.

— Hva med Morten Abel?

— Ja, han er slik artist som kan gjøre det bra med en live-plate.

DVD

Forfatteren spår at vi vil se enda mer til fenomenet «liveplater» i framtida, men da som live-DVD.

— Vamp har sluppet både DVD og CD, men flere utenlandske artister selger nå musikk-DVDer sammen med en mindre CD. Det er en trend som kommer hit i løpet av fem år, mener Bergan.