FESTIVAL:

— Protestfestivalen er en fantastisk festival. Norge trenger et sted der folk som normalt ikke møtes og snakker med hverandre, kan treffes og utveksle meninger og synspunkter, sier Erling Borgen til Fædrelandsvennen. Han synes det er på høy tid at festivalen får statlig støtte og oppfordrer lokalpolitikerne til å ta ansvar.

— Lokalpolitikerne på Stortinget må ta et rikspolitisk grep slik at Protestfestivalen kommer inn på statsbudsjettet, mener han.

Festivalvennen synes også det er merkelig at ikke Cultiva støtter festivalen økonomisk lenger.

HAR LIVETS RETT. Filmskaperen og journalisten er mangeåring venn av festivalen og var til stede på flere arrangementer i år. Han deltok blant annet på åpningen hvor han holdt Erik Byes minnetale. Borgen ledet også en debatt i tillegg til at den kontroversielle dokumentaren hans "Et lite stykke Norge" ble vist på Fønix kino.

— Jeg ble intenst lykkelig første gang jeg ble spurt om å delta på festivalen og sa ja etter fem sekunder, sier Borgen.

Han mener festivalen har livets rett og har flere ganger vært med initiativtakerne Svein Inge Olsen og Kai Erland på "frierferd" i de byråkratiske korridorene i Oslo.

— Jeg synes det er fantastisk å se hva de to ildsjelene får til uten noen form for offentlig støtte. De fortjener bedre.

NULL FRA STATEN. Årets Protestfestival hadde et budsjett på 1, 2 millioner kroner. Ifølge Svein Inge Olsen og Kai Erland er 400.000 kroner støtte fra kommune og fylke, 600.000 er ren sponsing og det resterende beløpet tas inn gjennom annonser og billettinntekter. Staten har så langt bidratt med null kroner til festivalen.

Erling Borgen synes festivalen bør få en fast støtte av Kulturrådet.

— Det finnes nok av festivaler i Norge som arrangeres bare for at hovedpersonene skal sole seg i sin egen glans. Her er Ari Behns "Føling i fjæra" et godt eksempel.

Borgen mener Protestfestivalen står for det totalt motsatte.

— Den planter nye ideer hos mennesker som har hørt gamle ideer altfor mange ganger, sier han.

Journalisten og filmskaperen synes også festivalen får altfor lite omtale i riksdekkende medier. Den ble i år arrangert for syvende gang. De første årene var det omtaler både i Dagsavisen og Aftenposten. VG og Dagbladet har derimot vært totalt fraværende.

— Kjendiser og fjas har blitt viktigere i norske aviser enn samfunnskritiske debatter, fastslår Borgen.

NY DOKUMENTAR. Festivalvennen håper å være med å protestere også neste år. Da har han mest sannsynlig oppfølgeren til "Et lite stykke Norge" med seg i kofferten.

— Hvis alt går som jeg håper, blir det première på den neste dokumentaren i trilogien under Protestfestivalen neste år, røper han.

— Hva handler den om?

— Uten å røpe for mye kan jeg si følgende: Finnes det noen grense for hva slags korrupte regimer og land Norge bør drive handel med?

Tekst: Heidi Ditlefsen

og Helene Tønnessen

heidi.ditlefsen@fvn.no - 38 11 36 57