KRISTIANSAND: For tredje gang inntar energiske Wesley Snipes filmlerretet i rollen som vampyrjegeren Blade, en figur bygget på en tegneserie. Blade Trinity heter den nye filmen som blant annet byr på en vampyr som kan eksistere også i dagslys. En film for splatterglade gutter, kan man anta. Den forrige Blade-filmen fra 2002 fikk bare terningkast 2 av Fædrelandsvennens Knut Holt som den gang fikk nok av blod, gørr og gnistregn. Imidlertid ble han imponert over at mange av slåsskampene var som finurlig koreograferte balletter. For øvrig medvirker Kris Kristofferson i filmen.

En annen og mer komisk figur er FBI-spaneren Gracie Hart som nå kommer i Miss Undercover 2. Den første filmen om «FBI Barbie» ble laget i 2001 og fikk terningkast 4 av Holt. Sandra Bullock har igjen hovedrollen sammen med Regina King og Enqique Murciano.

Noe helt og absolutt annerledes er filmen Vodka Lemon, der handlingen er lagt til en kurdisk landsby i Armenia. Den er laget av den kurdisk-irakiske regissøren Hiner Saleem som for 20 år siden flyktet fra Saddam Husseins regime og siden bosatte seg i Paris. Det er hans fjerde film og samtidig hans internasjonale gjennombrudd. Den ble premiert på filmfestivalen i Venezia for to år siden, og på årets Tromsø-festival fikk den det internasjonale filmklubbforbundets pris for «utsøkt foto, karakteristikker og skuespill». Filmen forteller om en enkemann som hver dag reiser til sin kones grav for å snakke med henne. På kirkegården møter han en enke, og vennskapet utvikler seg. Den dagen enken mister jobben på den lokale vodka-kiosken søker hun hjelp hos enkemannen.

Også en nederlandsk film kommer til Kristiansand fredag. Tvillingsøstre (De Tweeling) ble Oscar-nominert tidligere i år, og den forteller historien om to tyske tvillingsøstre som skilles som barn i 1920-årene og som treffer hverandre igjen i voksen alder. Denne filmen har tidligere hatt norgespremiere, og da ga VG terningkast 4. Dagbladet nøyde seg med terningkast 3 og mente at den lå litt for tett opp til såpeoperasjangeren.

DVD-TIPS

Ny på dvd-markedet i dag er thrilleren The Grudge, basert på en japansk kassasuksess. The Grudge forteller om et hus som er hjemsøkt av en voldsom forbannelse som ødelegger livene til alle som trer innenfor. Forbannelsen kalles The Grudge, hevnlysten, og fører til at ofrene dør under voldsomme og smertefulle raseriutbrudd. VG ga terningkast 4 da filmen gikk på kino.

Også The Clearing er dvd-aktuell, en thriller med Robert Redford, Willem Dafoe og Helen Mirren. For øvrig er det stort tilbud av gamle kinofilmer som nå kan leies og kjøpes — blant annet Gretne gamle gubber, Arthur 2 og Young Einstein. Dvd-markedet blir stadig viktigere for filmbransjen. Salget av dvd-filmer kom opp i over 13 millioner i fjor, og det er en og en halv million mer enn det ble solgt kinobilletter, ifølge bladet Film & Kino.